АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

УРСУЛА ФОН ДЕР ЛАЙЕН СЕ ИЗВИНИ НА ИТАЛИЯ ЗА ЗАКЪСНЕЛИЯ ОТГОВОР НА ПАНДЕМИЯТА

Урсула фон дер Лайен
02.04.2020 / 18:13

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен каза днес на италианците, че съжалява за закъснявалата реакция на ЕС в отговор на пандемията от коронавируса. Тя направи това в статия, публикувана във в."Република", предаде Франс прес.

"Поднасям ви моите извинения, ние сме с вас" - така е озаглавено отвореното писмо на европейския лидер до италианския народ. "Днес Европа се мобилизира на страната на Италия. Но не винаги е било така", признава Фон дер Лайен.

Миналата седмица лидерите на 27-те страни членки не успяха да постигнат съгласие за решителната реакция на икономическите последици от пандемията. Тогава ясно пролича разделението между страните от Южна Европа, като Италия и Испания, подкрепяни от Франция, искат обединяване на дълга посредством инструмент, наречен "коронаоблигации", а страните от Северна Европа, като Германия и Холандия, отхвърлят този вариант. Срещата на европейските лидери, проведена чрез видеоконферентна връзка, приключи с приемането на декларация, в която се казваше, че до две седмици трябва да бъде постигнато съгласие.

В Италия - страна основателка на ЕК и стълб на ЕС, този провал беше приет със силно недоволство и открит гняв срещу Европа, която италиански медии, нарекоха "лоша" и "мъртва".

"Трябва да признаем, че в началото на кризата много хора мислеха само за своите национални проблеми, а не за нуждата от общ европейски отговор", казва Фон дер Лайен в публикацията във в. "Република". В края на статията председателката на ЕК припомня какви са инициативите на ЕС в помощ на най-засегнатите от пандемията страни от ЕС, сред които е и Италия.

ЕС ще отпусне до 100 милиарда евро на най-тежко засегнатите страни, като се започне от Италия, за да компенсира намаляването на доходите на хората с най-съкратено работно време заради кризата, се припомня в писмото на Фон дер Лайен. Според нея Европа е постигнала също така съгласие за отпускане на заеми, гарантирани от всички европейски членки, което свидетелства за европейска солидарност. "Всяко евро, което все още е на разположение в годишния бюджет на ЕС, ще бъде използвано за разрешаването на тази криза", уверява председателката на ЕК.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев