АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ДОНЧЕВ: ДЪРЖАВАТА НЕ МОЖЕ ДА ПЛАТИ НАЕМА И ЗАПЛАТАТА НА ВСЕКИ

Томислав Дончев
31.03.2020 / 11:42

Държавата не може да плати наема и заплатата на всеки. Държавата ще се опита да атакува максимално, за да смекчи последиците от кризата. Ние се надяваме началото на лятото тази криза да е за гърба ни. Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев пред Нова телевизия.

По думите в тази ситуация няма безспорна мярка. Опитваме се да стигнем до всяка група. Не искаме масови фалити, мислим за работника, подчерта той.

Дончев бе категоричен, че е абсолютно сигурно, че тази криза няма да ни направи по-богати. Той отбеляза, че след нея светът ще бъде различен и все още не се знае колко точно различен.

Силно се надявам качеството на демокрациите да не пострада, заяви вицепремиерът.

По отношение на заповедта за задължително носене на маски, Дончев поясни, че това са само стъпки преди по-сериозните мерки като въвеждане на декларация за излизане в рамките на града и електронно съобщение за излизане от вкъщи. Разработват се различни варианти.

Надявам се да не се стига до по-тежки мерки, но ако се наложи няма да се поколебаем, изтъкна още вицепремиерът.

По думите му, ако се водим от опита на Азия би трябвало да преминем през кризата за три месеца, но не било сигурно дали този опит е приложим в Европа.

Дончев подчерта, че няма как държавата да спре да работи изцяло. Той поясн, че нито държавните институции, нито полицията, пожарната или службите за национална сигурност могат да прекъснат работата си. Към момента се намалявал товарът върху здравната система.

В тази връзка вицепремиерът заяви, че болничните легла и оборудването ще ни стигнат, но проблемът е с медицинския персонал.

трябва да се види как ще се развива ситуацията след 10 дни и това може да стана само по предложение на щаба.

По думите му оптимистичният спецнарий за развитието на кризата е пикът да бъде около Великден и след това да има спад.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев