АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПУТИН И ТРЪМП ОБСЪДИХА ПАНДЕМИЯТА И ЦЕНИТЕ НА ПЕТРОЛА

Президентът на Русия Владимир Путин и Доналд Тръмп
30.03.2020 / 20:32

"По инициатива на американската страна се проведе дълъг телефонен разговор между руския президент Владимир Путин и президента на САЩ Доналд Тръмп", се казва в изявлението.

"Те изразиха сериозна загриженост относно мащаба на разпространението на коронавируса в света и се информираха взаимно за предприетите мерки в Русия и САЩ за противодействие на тази заплаха", отбелязаха от Кремъл.

„Те обсъдиха и възможностите за по-тясно сътрудничество между двете страни в тази посока“.

Лидерите обсъдиха и състоянието на пазара на петрол.

„Беше договорено да започнат руско-американски консултации по този въпрос с участието на министрите на енергетиката“, се казва още в съобщението. В него се казва, че са били засегнати и други въпроси от двустранните отношения.

"Владимир Путин и Доналд Тръмп се договориха да продължат личните контакти помежду си", заявиха от Кремъл.

В ефира на тв Fox News преди разговора си с Путин Тръмп заяви, че очаква руската страна да настоява за отмяна на въведените санкции. "Той вероятно ще помоли за това. Той вече две години ме моли... Срещу тях действат твърди санкции и това не им се харесва", каза американският президент.

"Не, това не е така", заяви за ТАСС прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков.

Руският държавен глава нееднократно е заявявал, че няма намерение да моли Вашингтон за отмяна на санкциите. На извънредното заседание на Г-20 миналата седмица, посветено на борбата с пандемията от коронавируса, Путин предложи държавите са се откажат от търговските войни и международните санкции "за взаимни доставки на медикаменти, храни, оборудване и технологии" и да се въведе солидарен мораториум върху ограниченията за доставки на стоки от първа необходимост, както и за финансовите транзакции, свързани с тяхното закупуване. Руският лидер предложи също така под егидата на МВФ да бъде създаден специален фонд за помощ на страните, пострадали от пандемията, припомня ТАСС.

http://epicenter.bg

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев