АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ОТ АПРИЛ СТРАНИТЕ ОТ ЕС ЩЕ ИМАТ ДОСТЪП ДО 37 МЛРД. ЕВРО ЗА БОРБА С COVID-19

Европейски съюз
30.03.2020 / 17:54

От 1 април страните-членки на Европейския съюз вече ще имат достъп до 37 млрд. евро за борба с коронавируса. Разширява се и обхватът на фонда за солидарност на съюза.

Съветът на Европейския съюз взе две законодателни решения, с които бързо ще се отпуснат средства от бюджета на ЕС за борба срещу заразата.

Инвестиционната инициатива за отговор ще предостави на страните-членки достъп до 37 млрд. евро от средствата по кохезионната политика за укрепването на здравните системи, както и в помощ на малките и средни предприятия.

Средствата ще бъдат налични със задна дата от 1 февруари, за да покрият вече направените разходи за спасяването на живот и закрила на гражданите.

Страните-членки ще имат по-голяма гъвкавост, за да правят трансфери между програмите по кохезионна политика и да пренасочват ресурси там, където те са най-необходими.

Съветът промени и обхвата на фонда за солидарност на ЕС, така че в него, освен природните бедствия, да бъдат включени и извънредни ситуации, свързани с общественото здраве.

Предвид извънредната ситуация, и двата законодателни акта ще бъдат публикувани в Официалния вестник на ЕС на 31-ви март и ще влязат в сила от 1-ви април.

Във връзка с глобалния отговор на коронавируса Европейската комисия отпуска до 38 млн. евро незабавна подкрепа на страните от Западните Балкани за спешните случаи в здравеопазването, както и 374 евро от инструмента за предприсъединителна помощ за социално-икономическото възстановяване на региона.

Това ще помогне на 6-те страни да покрият неотложните си нужди от медицинско оборудване и защитно облекло.

Близо 100 полета са предвидени през следващите дни за репатриране на граждани на ЕС от трети страни, съобщи говорителят на Комисията Ерик Мамер.

Той добави, че от началото на кризата досега, по механизма за гражданска защита, са върнати близо 4400 души.

 
 

Copyright © 2008-2022 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев