АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПРОФ. ДАРИНА ГРИГОРОВА: КРИЗАТА ПОКАЗА, ЧЕ ПАЗАРНАТА ИКОНОМИКА Е ГОЛА

Проф. Дарина Григорова
30.03.2020 / 14:10

"Кризата показа, че пазарната икономика е гола". Това каза пред БНР проф. Дарина Григорова, преподавател по руска история от СУ "Св. Климент Охридски". Според нея малко хора се замислят за причината за тази ситуация, в която се намира светът, защото медицината не може да бъде бизнес.

"Видяхме кой прати лекари в Италия - Куба. Тази страна има ли нещо общо с пазарната икономика, а каква медицина има - защо? Тези реални причини се скриват, а се надгражда паника и някакви фантастични проекти за нов свят. Но той светът отдавна е променен, просто ние не го забелязахме," отбеляза тя.

Тя заяви, че в България не сме подготвени за коронавируса, защото сме сринали социалната държава.

По думите на проф. Григорова има илюзия, че ще има суверенност, но тя е заради "общия протокол", по който всички общества реагират на тази криза - има еднаквост в действията, по които се реагира, и еднаквост в паниката.

В предаването "12+3" на програма "Хоризонт" тя коментира, че остава нагласата за търсене на външен враг и в тази криза.

"Европа би била силна само с Русия и европейските държави рано или късно ще го разберат", каза тя и даде пример и със САЩ, където коронавирусът е наричан "китайски вирус".

Проф. Григорова посочи интересно структуриране на информационната политика в Русия в кризата с коронавируса, като обясни, че новините за ограничения и забрани ги съобщават кметът на Москва Сергей Собянин и премиерът на Русия Михаил Мишустин, а не президентът Владимир Путин.

"Това е тънък психологически ход", коментира тя добави, че по този начин двамата политици ще понесат и негативите за това, "че са тормозили, във всякакъв смисъл на думата, хората", а не президентът Путин.

 
 

Copyright © 2008-2022 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев