АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ВЪЛЧЕВ: УЧЕБНАТА ГОДИНА ВЕРОЯТНО ЩЕ БЪДЕ УДЪЛЖЕНА

Красимир Вълчев
28.03.2020 / 13:30

Има вероятност учебната година да бъде отложена до юли, прогнозира министърът на образованието Красимир Вълчев. Той обясни, че се готвят варианти за промяна на изпитите за кандидатстване.

"Няма да има съдържание, материал в изпитите, който да не е изучаван. Можем да спрем и до края на първия срок или малко по-късно. По-важното е в момента да видим какво правим с вътрешното оценяване, с текущите оценки.

Във всички случаи ние ще намалим изискванията за текущи оценки. Ако трябва да имаме две-три седмици накрая - всеки един клас, а не само четвърти и десети - да оформим срочни, годишни оценки.

Много е вероятно да имаме отучване през юни месец, не трябва да си правят родителите планове, пък тези, които кандидатстват след седми клас, и през юли месец. Всички сме в условията на непредвидимост", коментира министър Вълчев.

В телевизионно интервю по-рано днес министърът посочи, че има три варианта за отместване на изпитите за кандидатстване след 4-ти и 7-ми клас.

„Най-тежък е проблемът при изпитите след 12 клас, тъй като те са свързани с кандидатстването в университетите“, уточни Вълчев.

Родителите да имат нагласа, че през юни няма да ходят на туризъм, допълни министърът.

„Ще има балове, ще намерят време да си направят снимките и тоалетите“, допълни Вълчев и отказа да направи прогноза за кога ще бъдат отложени баловете, но със сигурност отлагане ще има. Вероятно те ще около началото на юли.

Вълчев благодари на учителите, които са реагирали бързо на кризата и са се пренастроили за новите условия.

"Дистанционното обучение показа, че повече мотивира децата - не е едно и също детето да седи в стаята в клас демотивирано, а така с онлайн обучението се предизвика голям интерес у децата", допълни Вълчев пред bTV.

 

 
 

Copyright © 2008-2022 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев