АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

БУНДЕСТАГЪТ ОДОБРИ СПАСИТЕЛНИЯ ПАКЕТ ЗА ИКОНОМИКАТА В РАЗМЕР НА 156 МЛРД. ЕВРО

Бундестагът
27.03.2020 / 20:03

Бундестагът в Германия одобри днес всеобхватнията пакет от мерки в помощ на гражданите и компаниите, засегнати от кризата с коронавируса, предават Нова тв и БТА.

Планът включва мерки за спасяване на работни места и компании, финансова подкрепа на болници и подпомагане на гражданите да запазят поминъка и домовете си.

Той ще бъде финансиран със 156 млрд. евро нови кредити от капиталовите пазари - историческо решение, което преобръща фискалните правила, спазвани от Берлин от години. Безпрецедентният пакет бе одобрен за по-малко от седмица по бързата процедура. Правителството представи мерките в понеделник, а Бундестагът го прие в сряда.

Германската държава заделя най-много пари за спасяване на затруднени компании и по този начин - и на работни места. За малките фирми и самонаетите лица се предвиждат преки плащания за общо 50 млрд. евро.

Чрез държавната банка за развитие Ка еф Ве (KfW) се задейства програма за неограничено кредитиране, а големите компании могат да се възползват от предпазен механизъм на стойност 600 млрд. евро. При нужда освен това държавата си запазва правото да национализира компании изцяло или частично.

Предвижда се защита на наематели, които не могат да си плащат наема заради кризата, опростява се достъпът до редица социални програми. Родители, които заради затворените училища и детски градини, трябва да се грижат за децата си у дома, ще получават от държавата през първите шест седмици 67 процента от заплатата си.

Първите средства се очаква да стигнат до засегнатите лица и компании още на 1 април.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев