АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

САЩ НАДМИНАХА ИТАЛИЯ И КИТАЙ ПО БРОЙ ЗАРАЗЕНИ С КОРОНАВИРУСА

Коронавирус
27.03.2020 / 11:30

В Съединените щати вече има най-много регистрирани с коронавирус, съобщи Би Би Си. Броят на заразените там надхвърли 85 500 души.

Данните идват на фона на желанието на президента Доналд Тръмп американците да се върнат на работа възможно най-бързо, след като миналата седмица рекордните 3,3 милиона души подадоха молби за обезщетение при безработица.

Това далеч надминава числата от финансовата криза през 2008-2009 г., както и предишния рекорд от 695 000 души, поставен през 1982 година. Причината е в затварянето на ресторанти, барове, кина, хотели, спортни зали и други услуги, с цел да се спре разпространението на коронавируса.

Според статистика на АФП заразените в Италия вчера са били 80 539, а в Китай - 81 285.

Малко по-рано "Ню Йорк таймс", който събира свои данни, също съобщи, че САЩ са надминали по този показател Китай, откъдето тръгна епидемията през декември миналата година, и Италия, в която има най-много починали.

В Италия смъртните случаи, свързани с Covid-19, са 8165 - значително повече от тези в САЩ (1178).

Световната здравна организация предупреди във вторник, че САЩ и тяхното 330-милионно население може да надминат Европа и да станат епицентър на пандемията.

На брифинг в Белия дом американският президент Доналд Тръмп каза, че първото място на САЩ по брой заразени в света се обяснява с добре работещата система за тестване, посочва ТАСС.

"Правим тестове на невероятно много хора. Убеден съм, че е невъзможно да се каже кого тестват в Китай и кого - не. Според мен това е доста сложно. Никой не знае какви са цифрите в Китай", заяви президентът.

В най-силно засегнатата европейска страна, Италия, вчера за четвърти пореден ден се забавиха темповете на заразяване и смъртност, но съществуват подозрения, че епидемията с коронавируса не е преминала пика си в южната част на страната.

Швейцарската армия, която не е била мобилизирана от Втората световна война насам, а и тогава е действала в защитен режим, е изпратена в помощ на медицинските работници на първа линия в борбата срещу коронавируса, предаде Ройтерс.

В континентален Китай, откъдето тръгна заразата, се потвърждава друга тенденция - от 55 нови случая, 54 са на хора, върнали се от чужбина. Заради това Пекин наложи временна забрана на всички чуждестранни посетители в страната, дори и ако имат визи или разрешение за пребиваване.

Южна Африка пък стана първата страна на своя континент, която налага триседмично ограничаване на движението. Потвърдените случаи там са над 1000 от 927 вчера, като днес бе обявено за първите два смъртни случая. Отворени остават хранителните магазини, но е забранена продажбата на алкохол.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев