АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

БОРИСОВ: ТЕСТВАМЕ 1000 ПОЛИЦАИ, ШОФЬОРИ НА РЕЙСОВЕ И ЛИНЕЙКИ

Бойко Борисов
26.03.2020 / 22:55

"Лекари от Съвета ми предложиха вариант, обсъдих го с Щаба. Сега мога да кажа какво решение взехме. Всички са съгласни, че мерките, които взимаме досега, дават възможност за по-плавна крива. "Танцът" с вируса е добър за здравето, но вреден за бизнеса. 1000 бързи теста ще бъдат направени на няколко групи - полицаи, шофьори на градски транпосорт, на линейки. С тези тестове, те са кръвни, в рамките на 10 минути дават дали предполагаемо има заболяване, но и дали е прекарано. Тогава ще разберем статистически от 1000 души има ли заразени, има ли с антитела“, каза премиерът Борисов, който участва в заседанието на Европейския съвет, което за трети път се проведе чрез видеоконферентна връзка.

След две седмици на същите хора отново ще се направи тест, за да стане ясно колко са се разболели, колко са се излекували.

"Тази статистика ще ни каже, след колко време ще дойде пикът. Това е нещо, което науката казва. С това изчезва въпросът колко трябва да бъдат тествани. Нито една държава в Европа няма достатъчно тестове. За това искаме 1 млн. теста, за да се подготвим за времето, когато ще ни трябват. Германия казва, че ще тества през юли. Испания за производител, но пак нямат, за да тестват достатъчно", обясни Борисов.

Премиерът заяви, че тестовете са дарени и ще бъдат направени напълно безплатно.

България е договорила покупка на между 50 и 70 респиратора от Германия, но „докато не видя камиона за доставка, няма да съм спокоен“, допълни още премиерът.

Имаме дарени 2000 теста, те са без пари, така че ако някой иска да изкара, че даваме пари, не е вярно, уточни Борисов.

Премиерът допълни, че няма нито силата, нито волята да затвори църквите по Великден. "За всичко друго имам воля и смелост, но това не мога!", допълни Борисов.

Безспорно всички са категорично съгласни, че мерките досега дават възможност да се движим по-плавно по кривата, заяви Борисов на брифинг в МС след заседанието на Европейския съвет.

"Никакви средства не се предвиждат за никоя от страните-членки от ЕС на този етап. Първо ще се намерят решения за еврозоната. Ние останалите - България нито може да печата пари, защото е във валутен борд, нито сме в еврозоната, така че сме в най-неизгодното положение", обясни премиерът.

Към този момент ни е дадена възможност от неусвоени евросредства да ползваме пари и от претрансформиране на европрограми, каза още Борисов.

ЕС ще търси решение най-напред за станите от еврозоната. За пари като количество в милиарди не се говори, говори се за принципа, по който ще се разираме за в бъдеще, подчерта той. Борисов не скри, че разговорите с останалите премиери в Общността не са били лесни, като каза:

"Тепърва ще се търси решение за после от страните, защото, когато става въпрос за много пари трудно ще се намери решение между по-богатите държави и юга, централна и източна Европа. Отсега се взе решение да има три предложения, каза Борисов. Казах им: Колеги, отвън на нашите сгради умират хора и ние трябва да отговорим на въпросите. Няма лекарство, нито ваксина, нито надежден тест. Решихме да помагаме с каквото можем. Когато си изнасяш производството в Азия....в момент, когато нямаш собствено производство за медикаменти, оборудване, тестове...."

Министър-председателят обяви и че още утре ще има 800 готови многокатни (за 50 пъти пране) облекла от Габрово, които щабът ще разпредели. Цената на един такъв костюм е 67-8 лева, информира премиерът.

"Умножете цената на едно облекло по 50 и я сравнете с еднократните. Искаме и сертифициране на маските, които вече български заводи шият, защото платът им е със специална мембрана. Видяхте облекло от Виетнам, което като се напълни с вода, протича. Българското качество е най-доброто качество", изтъкна Борисов.

Той съобщи и че по молба на производителите на защитни облекла е уреден камион от Германия, който ще достави специално лепило.

Борисов коментира и миграцията в страната и в по-мащабен план.

"България се справя прекрасно с мигрантската криза. Имаме нулева миграция - в другите страни е чудовищно", поясни министър-председателят.

"Ако сега кажа баловете ще бъдат спирани, това ще е новината на вечерта. а е толкова далече във времето", това каза Борисов в отговор на въпрос на журналист и добави "аз нямам силата, нито волята да кажа - не отивайте на църква, защото и аз съм силно вярващ човек, каквото може, мерки да предприемат и господ да ни помага, защото от тая криза само той може да ни извади".

"За абитуриентите има време, може да празнуват и съм сигурен, че ще празнуват", успокои Борисов.

"Ние очаквахме, че ще водим война с танкове, в окопи, а те ни нападнаха по най-ужасяващия начин и най-беззащитни да се чувстваме дето се вика, един танков екипаж не можем да съберем заради коронавируса трима души в едно малко помещение", заяви още той.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев