АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

И ЕВРОПАРЛАМЕНТЪТ ОБСЪЖДА ИЗВЪНРЕДНИТЕ МЕРКИ ЗАРАДИ КОРОНАВИРУСА

Европейският парламент
26.03.2020 / 19:47

С огромно мнозинство Европейският парламент одобри извънредна процедура за дебат и гласуване на извънредните мерки, които предлага Европейската комисия. Европейския съвет трябва да обсъди освобождаването на помощи в размер на 37 млрд. евро за противоепидемични мерки.

Както европейските лидери тази вечер, така и евродепутатите взимат решенията дистанционно във видеоконференции.

Мерките, които евродепутатите допуснаха до пленарна зала, са свързани със спирането на празните полети, мобилизиране на инвестиции за здравните системи и отделни сектори на икономиката на страните-членки, както и за оказване на финансова помощ на страните-членки и страните, кандидатстващи за членство, сериозно засегнати от кризата. Очаква се самото гласуване да стане факт късно тази вечер.

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен подчерта, че Европа е показала сериозно разединение в началото на разпространението на заразата:

„Когато наистина имаше нужда Европа да е тук, за да си помагаме взаимно, първоначално твърде много хора гледаха само себе си. Когато Европа се нуждаеше отчаяно от единен дух, твърде много нации дадоха отговор от типа "само за мен". Когато Европа трябваше да докаже, че не е единна само когато грее слънце, а и когато се развихри буря, твърде много отказаха да споделят чадъра си. И не беше необходимо да мине много време, за да усетят някои от тях последствията от некоординираните си действия“.

В по-голямата си част представителите на различните политически групи в Европарламента подкрепиха призива за единство.

Доминик Рике от „Обнови Европа“:

Националният егоизъм, безпорядъкът, дори разнобоят, са не само осъдителни, но те са и най-лошото средство срещу успеха. Пандемията не е като национализма - тя не признава границите и се подхранва от нашите разногласия.

Лидерите на страните членки също заседават днес, като се очаква председателите на Европейския съвет Шарл Мишел и на Комисията Урсула фон дер Лайен да дадат съвместен брифинг.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев