АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

243-МА С КОРОНАВИРУС У НАС. ЩАБЪТ ИСКА УДЪЛЖАВАНЕ НА МЕРКИТЕ ДО 12 АПРИЛ

Генерал Венцислав Мутафчийски
26.03.2020 / 11:00

243 са регистрираните в страната случаи на коронавирусна инфекция до момента. От вчера е потвърден един нов случай, като пациентът е от София. Той не е настанен в болница. Това съобщи днес на редовния си брифинг ръководителят на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски. "Ще предложим на министъра на здравеопазването да продължи мерките, които изтичат утре, до 12-и април. В същия обем", съобщи още той.

Ще има и допълнения към противоепидемичния режим

„Единствено се разширява теренът за посещение - това е за операторите на лицензирани услуги от Българска народна банка – преведено, това са колекторските фирми за събиране на сметки. Освен това ще препоръчаме на министъра на здравеопазването, в заповедта да отпадне поименното изреждане на страните, от които трябва да бъдат карантинирани всички пристигнали и това да бъде (валидно –бел.ред.) абсолютно за всеки един, който пристига в България от чужбина, включително и за чужденците, които желаят да посетят България - да знаят, че 14 дни трябва да бъдат под карантина и да удостоверят къде ще прекарат тази карантина“.

На въпрос възможно ли е въобще да няма пик на болестта заради темпото, с което върви нейното разпространение, проф. Мутафчийски коментира:

„И на мен ми се ще много така да бъде, но колегите, които са епидемиолози и то главният санитарен инспектор на републиката казва, че няма шанс".

Като направи уговорка, че през нощта не се правят изследвания за оздравели, проф. Мутафчийски посочи, че има осем души, които са „нетърпеливи да напуснат ВМА“, но все още не са напълно изчистени от вируса. „Продължаваме да ги тестваме“, обясни професорът.

Болестта е упорита, протича флуктуиращо – „на приливи и отливи“

По отношение на пациентите в тежко състояние, проф. Мутафчийски обясни:

„В "Пирогов" има четирима интубирани пациенти, които са в тежко състояние и седем, които са в добро състояние… И четиримата са в тежко състояние – интубирани, като единият пациент наистина е в много тежко състояние. Възможно е и да има лош изход от лечението му“.

Във Военномедицинска академия още преди седмица съобщих за двама болни, които са на ръба на дихателна недостатъчност - засега удържат положението, но отново доказват това, което е и наблюдението на китайските колеги, че болестта има много протрахиран ход и флуктуиращ ход“.

За носенето на маски срещу заразата

„Маските категорично трябва да се поставят на болни лица, защото по този начин се предотвратява при кихане, кашляне да разпространяват аерозол, в който вируси …и за медицински персонал, който работи непрекъснато в такава среда. За останалите граждани - ако се чувствате сигурни по този начин, могат да носят маски, но да знаят, че не са защитени 100% .Да, за собствено успокоение….Но ако има болни, дори и да не са с коронавирус, отговорни пред другите хора ще бъдат, ако носят маска“.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев