АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

22 СА НОВИТЕ СЛУЧАИ НА ЗАРАЗЕНИ, КОРОНАВИРУСЪТ СТИГНА И СЛИВЕН

Генерал Венцислав Мутафчийски
25.03.2020 / 18:04

22 са новите случаи на заразени с коронавирус в страната, стана ясно по време на редовния брифинг на Националния оперативен щаб в 17:00 часа. Така регистрираните с COVID-19 в България стават общо 242.

Новите случаи в София са 16, един в Сливен, като Сливен е новия град, в който е установена заразата, два в Пловдив, един в Плевен и двама са в Благоевград, обобщи председателят на щаба генерал-майор Венцислав Мутафчийски.

"Новите случаи в София нямат нищо общо по между си. Заразените не са контактни лица. Някои от тях са служители в Пета градска болница. В Сливен, Пловдив и Плевен случаите също нямат нищо общо помежду си, каза още генерал Мутафчийски.

Четирима са вече излекуваните, стана още ясно от думите на Мутафчийски, който обясни, че заразените боледуват дълго. ""Не можахме да регистрираме 5-и оздравял. Искахме да има изчистен от вируса, но този човек не е", призна той. "Вирусът не се е изчистил напълно при пациентка, която лежи във ВМА вече 22 дни", добави Мутафчийски.

Мутафчийски също разкри, че по препоръка на немския институт Робърт Кох, централната климатична инсталация в Министерски съвет е изключена. Премиерът Борисов стриктно спазвал препоръките и се топлел на малко радиаторче. "Щом той може да спазва, значи и всеки може", категоричен беше шефа на оперативния щаб.

Ген. Мутафчийски смята, че ние все още плавно катерим скалата на заболеваемостта, благодарение на рестриктивните мерки. Според него ако темповете се запазят, в края на май можем да очакваме намаляване на случаите. "Математическият модел показва, че вървим в правилната посока, въпреки, че откриваме двама от 11 заразени", каза Мутафчийски.

Генералът беше категоричен, че не е нужно да се прави масово тестване на населението. "Когато премине това някога, може да направим проучване колко хора са го преболедували. Според Мутафчийски до 4-5 седмици ще бъде намерен най-вероятно надежден бърз тест. "Иначе е много лесно - 5 млн. теста по 24 лева за цялото население. Сметнете колко струва, а няма никакъв медицински смисъл от това нещо. Ще има смисъл чак на края, когато гледаме кой е изкарал, кой има антитела, кой не. Сега не е време за наука, а за действие", заключи той.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев