АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

БУНДЕСТАГЪТ ГЛАСУВА ДНЕС ОБЯВЯВАНЕ НА ЕПИДЕМИЯ

Германският Бундестаг
25.03.2020 / 10:44

Германският Бундестаг ще гласува днес обявяването на епидемия в страната. Според депутати още в понеделник вечерта е било ясно, че решението не може да се вземе само от правителството, а е нужно съгласието на парламента.

Обявяването на епидемия на територията на цялата страна ще важи за една година и ще даде на правителството възможността да взима решения за цяла Германия, дори и въпросите да са от компетенцията на отделните провинции.

Министерството на здравеопазването получава чрез решението на парламента допълнителни правомощия, като например да ограничава трафика през границите, да въвежда задължение за събиране на данни при пътувания с влак и автобус, както и да взима решения за снабдяването с лекарства и лични предпазни средства на територията на цялата страна.

Бундестагът ще гласува и финансовия пакет, приет от правителството в помощ на икономиката. Германия заделя 156 милиарда евро в подкрепа на икономиката си, като се отказва от балансирания държавен бюджет за първи път от шест години насам. За да влезе в сила пакетът от мерки, той трябва да бъде приет и от горната камара на парламента, Бундесрата, което се очаква да стане в петък.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев