АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

САЧЕВА: МЯРКАТА 60 НА 40 ЩЕ ОБХВАНЕ ВСИЧКИ СЕКТОРИ, ЗАСЕГНАТИ ОТ КРИЗАТА

 Деница Сачева
25.03.2020 / 10:35

Предстои да бъде обсъден разширеният списък от икономически сектори, които ще обхване мярката 60 на 40, обясни в ефира на БНТ министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

Държавата пое ангажимент да осигури за определен период 60% от трудовите възнаграждения на онези работници, които са заплашени от съкращения заради епидемията от COVID-19, за да се запазят работните им места.

„Никой не може да прогнозира колко време ще продължи кризата и по какъв начин ще се отрази на всички сектори на икономиката, защото онова, което е непосредствено очевидно, са секторът на туризма, на транспорта, на събитията, които се организират от различни фирми и компании, на обучителния сектор и т.н. Но разбира се, тъй като икономиката е взаимно свързана и всеки сектор е свързан с друг, вероятно това, което ни предстои, ще бъде поне до 6-8 месеца да виждаме различни ефекти на случващото се в момента“, обясни министър Сачева.

Според нея най-дългосрочните прогнози за негативното отражение на кризата отиват до 18 месеца.

Сачева допълни, че целта на държавата е бизнесът в следващите три месеца да бъде сигурен и да не е необходимо да освобождава служителите си.

За финансово подпомагане на социалните работници и на работещите в Бюрата по труда ще се отделят около 10 милиона.

Социалният министър допълни, че от началото на кризата с коронавируса регистрираните безработни са около 6 500 души, а само за вчерашния ден те са били 1208. В числата с безработицата се включвали и българите, завърнали се от чужбина, защото много от тях са се прибрали у нас, тъй като били съкратени от работа.

 

 
 

Copyright © 2008-2022 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев