АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

БОРИСОВ: МНОГО ПО-РАЗВИТИ ДЪРЖАВИ СЕ ЛУТАХА, НАШИТЕ МЕРКИ СА НАЙ-ЕФИКАСНИ

Бойко Борисов
24.03.2020 / 18:05

Имаме обнародван днес, в брой 28 на Държавен вестник, Закон за мерките и действията по време на извънредно положение.

"За тези, които считат, че с няколко дни сме закъснели, макар че нашите мерки от февруари, виждате ваши колеги (журналисти) в Европа, в света ни дават за пример, че най-бързите, ефикасни, доказани мерки бяха направени в България. Много, много по-развити държави се лутаха. Седмици наред загубиха да обясняват как няма страшно и как в следващите дни - един-два дена...Толкова развити държави в рамките на ден или два сменяха изцяло концепцията...".

Това каза премиерът Бойко Борисов на извънреден брифинг във връзка с икономическите мерки на правителството за времето на извънредното положение у нас и допълни:

"Не мога да не спомена и държавите, които не се справиха с мигрантската вълна. В момента са изправени пред изключителни трудности! Да не кажа и катастрофа, защото трябва да се разселват мигрантите на териториите на тези страни, за да се спазват тези карантинни мерки. България продължава да има нула миграция. Услужливо да го пропускат моите опоненти, но един ден това ще бъде отчетено като много добре свършена работа".

Едва от днес имаме закон, подчерта Борисов:

"Освен това, когато се изготвят социални, финансови, икономически мерки за неопределен период от време - няма досега учен в света, който да каже: „месец“, „два“, „три“, „година“, няма и институт да каже: „Има лекарство или ваксина“. Няма един, който да се подпише под сигурността и гаранцията на бързия тест. Израелският премиер, лично го попитах в присъствието на още шест премиери – на Италия, Унгария, Полша, Чехия, Словакия, защото всички сме убедени, че израелската медицина е е напреднала медицина, и той каза: „Няма бърз тест, сигурен. Нашите лаборатории, нашите институти, в Израел, считат, че по-рано от 8-9 седмици няма да могат и те да създадат“. Затова да отговоря на въпроса за бързите тестове, той е много ясен и категоричен. Вчера ЕК направи обща поръчка за бързи тестове. Ние сме заявили 1 000 000. Аз истински вярвам, че моите колеги в Брюксел – комисарите и експертите, които работят за най-големия пазар – ЕС, ще купят и ще предоставят най-доброто, което има. За да спрем да се изпитваме кой тест на коя организация и фирма е по-добър, по-сигурен или по качествен. Мисля, че това е едно добро, Соломоновско решение - всички в ЕС ще купим едни и същи тестове, които ЕК закупи и ще предостави".

Цялата световна индустрия в момента се пренастройва, за да произвежда това, което ние започнахме преди две седмици – облекла, маски. Аз съм убеден, тъй като имаме изключително мощен IT сектор и автомобилен клъстер, че в рамките на 7-8 седмици, според тях, ние ще можем да си произвеждаме и апарати за обдишване - така наречените „респиратори“. По същия начин съм убеден, че разсъждават и колегите в света.

На всички, които подценяваха тази пандемия за разлика от нас, шегуваха се с тази пандемия, подиграваха се, животът им поднася всеки ден потвърждение. Румънският президент издаде заповед армията да излезе и да контролира всичко, което не отива на работа или до хранителен магазин и аптека. Полският премиер. Австрийският канцлер. Холандия мисля че… И никой не спори за правомощие, защото ние сме в бойна и най-доброто и бързо решение е да се помага. Ние още не го правим, именно за да се спасим от критики или внушения и претоварваме състава на жандармерията и полицията по един брутален начин. В този дъжд и сняг те са навън. Аз съм убеден, че самите военни, познавайки тяхната доблест и чест, ще попитат: „Защо не ни използвате да помогнем на нашите колеги, да се борим за България, за народа"

Ние като правителство и аз самият се ръководим от следното правило: "Да спасим живота на възрастните и да осигурим работата на младите".

Борисов призова хората да имат високо самосъзнание и да не се опитват да излъжат полицаите на КПП-тата. Предупреди, че не са умесни шегите, в които тези пунктове се оприличават на държавна граница и допълни, че при мерки от типа на тези на летище "София" проверките биха отнемали по 10 минути на всяка кола.

Относно болниците, които твърдят че капацитетът име и изчерпан, премиерът определи това като "меко казано несериозно" и подчерта, че държавата заделя средства за 360 болници.

"Ако някоя болница чувства претоварена с 10 или 15 пациента, защото досега са около 30 хоспитализирани или лежат болница".... В края на месеца медиците на първа линия ще получат към заплатите си по 1000 лв, подчерта той.

Икономическите мерки

"Правителството отделя половин милиард лева за увеличените разходи за заплащане за системите на Министерство на здравето, Министерство на отбраната и МВР. По мерки и по отношение на бизнеса и заетостта – 4,5 милиарда лв. ресурс мобилизира Правителството. В това число капитализираме Българската банка за развитие - заделени са половин милиард лв., които на практика служат за гаранции на бизнеса да вземат капитали в размер на 2,5 милиарда. Ние гарантираме тези кредити. 200 милиона са насочени към възможности за безлихвени потребителски кредити до 1500 лв. на лица, които са в неплатен отпуск при запазване на трудовите правоотношения. Разходи за изплащане на помощи за запазване работните места в засегнатите сектори - схемата 60: 40 - мисля че ще надминат един милиард лв. Отлагаме плащане на данъци до 30 юни, а това е в хазната прави по-малко над 600 милиона лева, за да останат в хората дотогава и в бизнеса. Утре на Министерски съвет ще гласуваме близо 50 милиона лева, както правим всеки Великден и всяка Коледа, за най-нуждаещите се пенсионери".

Щабът (на ген. Мутафчийски) се справя отлично. Справя се перфектно. Нямам една забележка към тях.

Създадохме този съвет този Съвет, в лицето на професор Костов, като един помощен орган, мозъчен тръст... Ако докторите и лекарите спорят по дадена тема, е по-добре да спорят тук, в Министерски съвет, а не по студията.

Последна мярка?

"Моля най-сериозно да се отнасяте към изолацията, защото ни остава още една мярка - да кажем "Възрастните хора няма да излизат от вкъщи".

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев