АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЕДИН НОВ СЛУЧАЙ НА КОРОНАВИРУС У НАС

Генерал Мутафчийски
24.03.2020 / 10:08

Има още един установен случай на заболял с коронавирус е нас от снощи. Така потвърдените случаи в България стават 202. Той е от София. Това заяви проф. Венцислав Мутафчийски на редовния брифинг.

По думите му новият случай не е клиничен и е с лека симптоматика.

Мутафчийски обясни, че са проведени консултации и със здравния министър, и с премиера за обособяването във всяка болница на отделение за коронавирус инфектирани и с възможни за обособяване на интензивни легла, което е главният проблем при тежко заразените, които изискват кислородотерапия и интензивно лечение.

Другото предложение е за разширяване броя на лабораториите. В София има заявка и от БАН да се включат с лабораторията си, обясни Мутафчийски.

200 000 лева са дарение от ОББ, "Райфайзенбанк" е дарила по 50 000 лева на 3 болници, продължават даренията към Министерството на здравеопазването или конкретно към самите болници.

Около 5000 теста за коронавирус са закупени само със средства на държавата, останалите 6000 теста са със средства на дарители, добави Мутафчийски.

Общият тренд на случите на коронавирус у нас се покачва, засега няма тенденция на намаляване на случаите, но и при толкова малко случаи няма как да се говори за общ тренд по принцип, обясни председателят на Националния оперативен щаб.

При повечето пациенти с коронавирус има сухота в устата, все едно имат чуждо тяло в гърлото си, от това се оплакват доста пациенти. Но като цяло симптомите са висока температура, посинели устни, което е заради дихателна недостатъчност, находката със слушалка и сатурацията, която е много показателна, защото ако излезе около 89-90% задължително тряба да влезе човекът в болница, посочи той.

Колкото по-бавно се удвоява броя на заболелите, толкова по-успешни са били мерките, смята проф. Кантаджиев. И обясни, че има два типа бързи теста за коронавирусната инфекция - антителни и антигенни. По думите му колкото повече лицензирани лаборатории, които могат да изследват COVID-19, толкова е по-добре. Кантарджиев благодари за дарителите, които купуват реактиви. И отбеляза, че има фирма, дарила вчера в здравното министерство пари, с които Националният оперативен щаб ще може да закупи също реактиви.

От няколко дни щабът се опитва да докаже, че 7 души са се възстановили - макар и да нямат никаква клинична симптоматика и са здрави, пробите все още са им положителни, добави проф. Мутафчийски. Около 300 души е капацитетът за изследване на ден.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев