АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ФИНАНСОВИТЕ МИНИСТРИ ОТ ЕС ОТМЕНИХА ВРЕМЕННО БЮДЖЕТНИТЕ ПРАВИЛА ЗАРАДИ КОРОНАВИРУСА

Европейски съюз
23.03.2020 / 23:25

Министрите на финансите на ЕС се съгласиха в понеделник с предложението на Европейската комисия да преустановят временно строгите правила за намаляване на публичния дефицит в блока, което ще позволи на държавите членки да харчат свободно за справяне с негативното икономически въздействието на пандемията от коронавирус.

Временната мярка ефективно спира стриктния контрол от страна на Брюксел върху националните държавни разходи и най-вече върху правилото за бюджетен дефицит, който да не надвиши 3% от БВП на дадена държава и за държавен дълг не по-голям от 60% от БВП.

Това ще бъде особено добре дошло в Италия, страната от ЕС, страдаща най-много от новия коронавирус и която често се намира в нарушение на фискалните правила на блока.

Министрите са съгласни с оценката на ЕК, че условията за използване на общата клауза за изключение от фискалната рамка - сериозен икономически спад в еврозоната или изцяло в ЕС - са изпълнени.

Така наречената "общата клауза за дерогация" от Пакта за стабилност и растеж дава на правителствата „необходимата гъвкавост да предприемат всички необходими мерки за подкрепа на нашите здравни системи за гражданска защита и за защита на нашите икономики“, се казва в съвместното изявление.

Силно задлъжнялата Италия, но също така и Франция и Белгия, вече не спазват фискалните правила на ЕС, обявявайки през последните дни десетки милиарди евро допълнителни стимулиращи средства за борба с опасната болест, която на практика спря техните икономики.

Министрите ще проведат видеоконференция и във вторник, за да обсъдят други начини за обединяване на силите за борба с това, което със сигурност ще се окаже изтощителна икономическа рецесия за целия континент и за световната икономика.

На днешната среща обаче беше изключена идеята на Италия и на Франция за емитиране на общи европейски облигации, добили през последните дни известност като "коронаоблигации".

Очаква се вместо това министрите да позволят на страните да искат гаранции за заеми от Европейския механизъм за стабилност (ESM), който разполага с 400 милиарда евро.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев