АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

11 НОВИ СЛУЧАЯ НА КОРОНАВИРУС У НАС, ОБЩО СА 201

Проф. Венцислав Мутафчийски
23.03.2020 / 23:07

11 нови случая на COVID-19 у нас. Така общият брой на заразените става 201. Това стана ясно на брифинга на Оперативния щаб. Ген. Венцислав Мутафчийски обясни, че вече има един случай в Дупница и два – в Пазарджик. Освен това положителни са се оказали пробите и на едно контактно лице в Добрич. Останалите новорегистрирани са в София. Общо хоспитализираните пациенти са около 36. Критично болните са двама, те са в „Пирогов”, съобщи Нова телевизия.

Във връзка с увеличавне на случаите и изчерпване на капацитета на ВМА и "Пирогов", Щабът ще направи предложение на Министерството на здравеопазването да издаде заповед всяка една болница, независимо от вида на собствеността, в срок от 3 дни да представи обособени отделения, които да работят с коронавируса, оборудвани с реанимационни легла.

Ген. Мутафчийски отново разясни симптомите на коронавируса - температура, отпадналост, суха кашлица, болки в гърлото, задух, чувство на натиск в гърдите, и около 10% - диария. Ако има споменатите симптоми, човек се обажда на личния лекар, който трябва да прецени как да се лекува. Ако има задух и болка в гърдите - се обажда отново на личния лекар за болнично лечение.

Актуалният протокол в момента у нас е хлорикин с азитромицин. Хлорикинът в момента се снабдява от дарения, каза още ген. Мутафчийски.

Можем да очакваме съдействие от китайски лекари и вече се водят разговори с китайското посолство, каза ген. Мутафчийски.

Утре ще бъде изпратено новото ръководство на китайски медици към български колеги, присъединени към Щаба.

Преди две седмици е направена среща на инфекционистите в България, които също са дали своите препоръки.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев