АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЗДРАВНИТЕ СИСТЕМИ В ИСПАНИЯ, ИТАЛИЯ И ФРАНЦИЯ СА ПРЕД КОЛАПС

Коронавирус
23.03.2020 / 11:43

Изминаха почти пет седмици, откакто първите заразени станаха известни в Северна Италия, а броят на болните се увеличава с бързи темпове всеки ден. В момента има 47 029 души, около 20 процента повече, отколкото в петък. Южна Корея, която се бори с пандемията с изумителна ефективност, отдавна падна в класацията зад Италия. Испания е веднага след Италия и Иран, следвана от Германия и Франция, както показват данните на Световната здравна организация (СЗО).

Фактът, че ситуацията в Италия е особено критична, се дължи на това, че тя е около две седмици пред останалите европейски страни. Това означава, че италианските условия скоро биха могли да преобладават в Германия, Испания и Франция. Във Франция и Испания, по-специално, здравната система вече е на ръба.

Париж и Мадрид отдавна следват Италия и наложиха комендантско време. Отворени са само супермаркети и аптеки. Премиерът Джузепе Конте подготви италианците в четвъртък за разширяване на драстичните мерки, които трябваше да приключат на 25 март.

"Ограниченията работят, но удължаването на тоталната забрана за излизане е неизбежно", каза той. Училищата и университетите също трябва да останат затворени след 3 април. Пътният контрол ще бъде затегнат, каза министърът на вътрешните работи Лучиана Ламоргезе.

Ситуацията е драматична. Преди всичко, увеличението на броя на смъртните случаи: в сряда имаше 475 за един ден, увеличение с 19 процента в рамките на 24 часа. Това е най-големият дневен прираст от началото на кризата с коронавируса, каза Борели. Общо 3405 души бяха загинали от Covid-19 в Италия по това време - повече, отколкото в Китай. 427 смъртни случая бяха добавени в четвъртък. Единственият светъл лъч: броят на излекуваните също се увеличава, те бяха 4440.

Положението в болниците е драматично. Липсват легла за интензивно лечение. Според Министерството на здравеопазването в момента има само 5200 такива в цялата страна. Правителството не успява да увеличи броя на временно преустроените частни болници, военни болници и специални клиники.

Респираторите, защитните костюми и маските също са оскъдни. „Ние сме в спешна ситуация, персоналът ни работи денонощно и не знаем колко дълго ще продължи тази пандемия“, казва Стефано Фагиоли, медицински директор на XXIII болница „Джовани“ в Бергамо.

Пандемията произвежда ужасяващи кадри: жителите на града разпространяват видеоклипове, показващи военни камиони, които пренасят починалите от Бергамо в други провинции през нощта, защото погребалните домове са препълнени.

Вече са налични първите статистически данни за жертвите. Според Силвио Брусаферо, ръководител на държавния здравен институт ISS в Рим, 80 процента от загиналите са мъже на възраст от 70 до 89 години, които са имали предишни заболявания. Но броят на по-младите заразени хора се увеличава. Брусаферо приема, че има голям брой нерегистрирани случаи: "Тестваме само хора със симптоми, а не цялото население“, признава той.

Испанската здравна система – на ръба

Испания е само на няколко дни зад Италия. Здравната система също работи на лимита си и е на косъм от колапс. В болниците липсва защитна екипировка - маски, очила или облекло. 455 лекари и медицински сестри, заразени с вируса, са в карантина и поради това отсъстват от претоварените клиники. Една медицинска сестра вече почина от болестта.

Дефицитът е толкова голям, че испанският текстилен гигант Inditex предложи да предостави на правителството своята глобална логистична мрежа за транспортиране на спешно необходимите материали.

Компанията също така тества производство на маски и болнични облекла в своите шевни фабрики.

"Най-лошото все още е пред нас", прогнозира испанският премиер Педро Санчес в сряда, когато говори пред почти празен парламент. Броят на заразените тогава бе 17 147. Междувременно към уикенда е 21 571, от които починали са 1093 души, а оздравели – 1588. Над 1100 са в отделения за интензивно лечение – над 620 от тях в района на Мадрид.

От четвъртък първите пациенти в столицата са прехвърлени в "Gran Hotel Colón", първият хотел, който е превърнат в лазарет. „В допълнение редица лекари ще бъдат изведени от пенсия. Част от тях наскоро са се пенсионирали на 65-годишна възраст", обяснява Палома Алонсо Куеста, здравен експерт в бизнес училището IE.

Общо испанските власти са наели още 50 000 здравни работници, включително пенсионирани лекари и медицински сестри, студенти по медицина в последна година и млади лекари.

Големият брой случаи в Испания се обяснява с културата. „В Испания е част от социалния живот да излизаш вечер и да се срещаш с приятели. Това е фатално при пандемия“, казва експертът.

Заради дефицита на тестови комплекти Испания не тества всички, които се обаждат на номера за спешни случаи с леки симптоми. Това води до голям брой недекларирани случаи. Световната здравна организация многократно предупреждава, че е важно за ограничаването на пандемията наистина да знаем всички случаи и техните контакти.

Друг основен проблем в Испания е, че здравеопазването попада в компетентността на 17-те автономни региона. Дори събирането и преносът на данни е проблематично. Никаква статистика не показва колко хора са били тествани в Испания и колко от тях са били положителни.

Санитарно бедствие и във Франция

Франция ще обяви „санитарната спешна ситуация“ в следващите дни. Това ще позволи на правителството да ограничи допълнително свободата на движение на гражданите и да се намеси в икономиката чрез укази.

Франция има малко над 12 000 потвърдени болни от коронавирус, но вече обяви 450 смъртни случая. В четвъртък те бяха едва 175. Почти 1000 пациенти във Франция се лекуват с изкуствена вентилация.

Според генералния директор на Националната здравна служба Жером Саломон около половината от тях са под 60-годишна възраст. Това е изключително изненадващо, защото особено възрастните хора над 65 или 70 години имат особено тежки симптоми.

Едно от обясненията може да бъде, че болниците вече са започнали да избират възрастово пациентите и предпочитат да лекуват по-млади хора. Ежедневникът Le Figaro цитира Гаел Дюрел, президент на Асоциацията на координиращите лекари, който казва, че болниците трудно приемат пациенти от Covid-19 от домове за възрастни хора: „Те са склонни да лекуват онези, които имат по-големи шансове да се преборят“. Според Дюрел около 20 процента от заразените умират в домове за пенсионери. Това обяснява и високата смъртност във Франция.

Ограниченият капацитет на леглата с устройства за обдишване е проблем. Общо трябва да бъдат на разположение 5000, една пета от които вече са заети. Но броят на заразените нараства експоненциално.

Пренатоварени региони

Другата трудност е регионалното натрупване на случаи. Регионът Гранд Ест, особено Елзас, вече е претоварен. Регионът Ил дьо Франс около Париж сега е изправен пред същата съдба. Частните болници са инструктирани да изпразват операционните си зали, като отлагат некритичните операции.

Частните болници предоставят допълнителни 4000 легла за реанимация, но очевидно те далеч не са заети от пациенти. В допълнение: „Ние сме беззащитни, нашите лекари и медицински сестри нямат защитни маски", казва Ламин Гарби, ръководител на асоциацията на частните болници.

Във Франция общо три милиона души работят като медицински и обслужващ персонал, всеки от които се нуждае от пет маски на ден. Държавата далеч не осигурява тези 15 милиона единици на ден.

Тя започна да изземва инвентара и да произвежда нови маски преди две седмици, но очевидно не стартира достатъчно бързо и логистиката също не работи. Към това се добавят и кражбите: 15 000 маски са откраднати само в университетската клиника в Монпелие. Генералният директор на Националната здравна служба Жером Саломон се сблъсква с проблема с маските всеки ден и винаги е готов с един и същи лаконичен отговор: „Аптеките скоро ще бъдат снабдени с достатъчни количества“.

Друга слаба точка е недостатъчният брой тестове. Саломон не отрича, че Франция тества значително по-малко за вируса, отколкото другите страни. Той обаче не предоставя причина за това.

Тъмната страна на положителните случаи

Въпреки това малкият брой тестове има последствия: от една страна, се разпознават по-малко положителни случаи, а от друга, не се знаят онези, които вече са прекарали заболяването (дори на крак) и вече не са заразни. Цели смени лекари се изпращат у дома, когато възникне случай, вместо да се тестват всички лекари и да оставят тези, които не са положителни, да продължат да работят.

Въпреки че ограниченията за излизане са в сила само от няколко дни и все още няма отчет, който да може да се използва за проверка на ефективността на мярката, вътрешният министър заплашва да я разшири: „Няма да се колебаем да затегнем и разширим мерките, ако това се окаже необходимо“, каза той.

И въпреки предупрежденията на много лекари, президентът Еманюел Макрон продължи с провеждането на първия тур на местните избори само преди пет дни. Милиони французи отидоха до избирателните секции, десетки хиляди изборни работници трябваше да прекарат часове в избирателните секции - единствената защита: бутилка дезинфектант на входа. Никой не би могъл да си представи по-явен ускорител на инфекцията.

Източник Инвестор.бг

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев