АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

МЕРКЕЛ Е ПОД ДОМАШНА КАРАНТИНА, ПРАВИТЕЛСТВОТО ОБЯВИ ПО-СТРОГИ МЕРКУ СРЕЩУ КОРОНАВИРУСА

Ангела Меркел
22.03.2020 / 23:13

Канцлерът на Германия Ангела Меркел от тази вечер е под домашна карантина. Това съобщават германските медии, които цитират говорител на Меркел, предаде бТВ. Един от лекарите, които се грижат за здравето й, я е прегледал в петък. Той е дал положителен тест за коронавирус. Новина бе съобщена само час, след като правителството обяви по-строги мерки срещу разпространението на COVID-19, за които се разбраха на извънредната среща с ръководствата на провинциите.

Министерският съвет на Германия и правителствата на федералните провинции решиха да затегнат мерките срещу разпространението на коронавируса, предаде РИА Новости, цитирана от БНР.

Така от утре влиза в сила забрана на едно място да се събират повече от двама души, съобщи премиерът на Северен Рейн-Вестфалия Армин Лашет. Забраната ще продължи през следващите две седмици.

"Опасността не е в това да напуснете дома си, а е в близките социални контакти", уточни той. Според него тази мярка е "по-пропорционална и разбираема" за населението, отколкото стандартната карантина. Ще бъдат направени изключения за семейства и хора, живеещи под един покрив. Засега общественият транспорт и траурните събития също влизат в тези изключения.

От понеделник затварят врати и ресторанти, и фризьорски салони в цялата страна.

Всяка провинция ще има право да реши дали да забрани на жителите си да излизат навън. Засега такава забрана е въвела само Бавария, но от понеделник в полунощ същото ще направи и провинция Саксония.

Броят на заразените в Германия е над 20 хиляди; 55 души са починали до момента.

На 16 март германският кабинет обяви значително ограничаване на обществения живот в страната: почти всички обществени места, ресторанти, барове, клубове, музеи, кина и детски площадки бяха затворени.

Източник: "Епицентър"

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев