АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

17 НОВИ ПОТВЪРДЕНИ СЛУЧАЯ НА КОРОНАВИРУС У НАС

Венцислав Мутафчийски
20.03.2020 / 18:34

129 направени проби днес 17 са позитивни за Covid-19. Това каза ръководителят на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса ген. проф. Венцислав Мутафчийски.

В лабораторията на ВМА са установени седем положителни проби, в Националния център по заразни и паразитни болести - шест. Всички проби в Стара Загора са отрицателни. Във Варна от 20 проби - четири са положителни, като те са на контактни лица от Добрич.

С Добрич областните центрове с регистриран случай на Covid-19 станаха 10.

Най-тежко и към критично е състоянието на болния, интубиран в „Пирогов“.

Потвърди се положителната проба на пациента - беглец от „Пирогов“.

„От нашите пациенти, които заявих, че поради доброто развитие на клиниката подлежат на изписване - след две последователни отрицателни проби едната пациентка, която беше придружител на доцентката, ще бъде изписана. При двама пациенти - въпреки доброто им състояние, пробите им остават положителни, затова все още няма да ги изписваме“, поясни ген. Мутафчийски.

Той поясни, че в България се намират резерви на хининови препарати:

„Имаме към 35 000 дози, за 35 000 души, има възможност за производство на още. Даде се забрана за износ на такива медикаменти на хининова основа“.

Ген. Мутафчийски каза още, че е бил упълномощен от Кирил Домусчиев, че всички налични лекарства на хининова основа, които фирмата му е успяла да намери и изкупи, ще бъдат дарени на Министерството на здравеопазването за лечение на български граждани. Домусчиев ще дари и 5000 теста за коронавирус.

129 са общо потвърдените случаи на коронавирус у нас, трима са починалите.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев