АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

НИКОЛАЙ НИКОЛОВ ЗА ЗАТВАРЯНЕТО НА СОФИЯ: ТОВА ЩЕ НАПОДОБЯВА ВОЙНА, ТРЯБВА ДА СЕ ПРЕЦЕНИ ВНИМАТЕЛНО

Николай Николов
20.03.2020 / 14:39

„Когато става въпрос за карантина на град като София трябва много внимателно да преценим плюсовете и минусите. Това е икономиката на България“.

Това заяви в предаването "Здравей, България" по Нова телевизия шефът на Националната служба „Пожарна безопасност и защита на населението“. Той коментира искането за блокада на столицата от Столичната колегия на БЛС.

„Става въпрос за изключителна тежка организация, която наподобява на война. Всичко е свързано с нашата дисциплина, ако се наложи можем да направим такава организация и да поставим столицата под карантина. Ако се наложи такова решение трябва да бъде взето“, заяви Николов.

На директен въпрос има ли ресурс да се доставят както трябва стоки от първа необходимост за хората при "италианска блокада" на София (без да влизат и излизат МПС, освен специализирани и за храни и лекарства и хората да излизат само след попълване на декларация къде отиват), отговорът беше, че организацията ще е изключително тежка и като на война. "Ако се наложи, ще направим такава организация – това не е по силата на една служба", уточни той пред Нова телевизия. Задачите на пожарната са свързани преди всичко с логистиката – най-напред подкрепа на услугата "Социален патронаж". Пожарникарите участват и в дезинфекцията на публични места по градове.

В момента има около 3000 доброволци, които са в готовност да помагат.

„В Държавния резерв има изключително много неща, включително и полеви болници можем да направим с материали от там. Това, обаче е ситуация за война. Трябва много внимателно да се подхожда към него, заяви още той в ефира на Нова телевизия.

В момента от държавния резерв са извадени 40 000 предпазни костюма и няколко стотин предпазни маски.

Страшно много неща може да се направят, може да направим и полева болница, продължи ръководителят на пожарните служби. Той заяви, че такава болница може да е с десетки хиляди легла и уточни, че работещите от БАН математици трябва да прогнозират с висока степен на вероятност какво ще се случва с коронавируса в България и на база математически модели да се вземат адекватни мерки.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев