АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

СЛУЧАИТЕ НА COVID-19 У НАС ВЕЧЕ СА 112

Коронавирус
20.03.2020 / 10:02

Установените случаите на коронавирусна инфекция у нас вече са 112. Това съобщи на редовния брифинг тази сутрин ръководителят на Националния щаб за Covid-19 проф. Венцислав Мутафчийски.

От снощи, когато беше съобщено за 107 установени случая на инфекцията у нас, са обработени 56 проби, от които са доказани новите случаи.

Градовете, които са засегнати

„Във Варна има четирима, в Смолян трима, в Перник, Габрово и Пловдив по двама, в Плевен четирима, в Ловеч един, в Благоевград двама, в Бургас двама и един в Лом.

„В софийските болници - във ВМА има 14 пациенти с доказан коронавирус и 21 силно суспектни, в „Александровска“ болница са двама, в „Пирогов“ са четирима - там се доказа този пациент, който е преведен от „Токуда“ в тежко състояние, интубиран, другите трима са в по-леко състояние. В „Софиямед“ е един пациент с коронавирус“, уточни проф. Мутафчийски.

Ще се използва ли у нас медикаментът хлорохин, за който беше съобщено, че има данни за резултати при лечението на Covid-19

Задействана е процедурата, за да бъде внесен медикаментът, който не е регистриран у нас. Проведени ни са и разговори с български производители за възможностите да бъде произвеждан у нас, обясни проф. Мутафчийски:

„Медикаментът, за който става въпрос, не е разрешен продукт за България. Има специален режим, по който се внася и вече сме влезли във връзка с дистрибутори, които могат (да го внесат) и сме го активирали. Това трябва да се активира от определена болница - в случая ВМА, от онзи ден е задействана процедурата за доставка на посочения медикамент….

Разговаряхме също и с производители в България дали е възможно да бъде направено такова производство. В момента се изяснява дали е възможна доставката на суровини – но, както и с маските и със защитните облекла, повечето от суровините са от Китай“.

Проф. Мутафчийски обясни, че към момента не може да се твърди, че хлорохинът, който се използва в лечение на малария, има доказан ефект при Covid-19:

„Това е лекарство, което се споменава в група от още осем или девет лекарства, които са с предполагаем положителен ефект, но влизат в препоръчителните лекарства от Световната здравна организация, така че е задействана процедурата“.

Във връзка с предложението на столичната колегия на Българския лекарски съюз, че в София е добре да бъдат въведени още по-строги мерки за карантината, ръководителят на Щаба каза, че приема това становище като подкрепа за взетите ограничителни мерки. Щабът преценява, че към момента мерките са достатъчни в София, но се разглеждат възможностите и има готовност и за по-твърди мерки.

Проф. Мутафчийски допълни:

„Получих писма и от възрастни хора, че им съсипваме живота, ако мога така да кажа – напр. те са свикнали да ходят на Витоша и така нататък и имам чувството, че не могат да разберат още някои от тях какъв е проблемът.

Затова отново апелирам към възрастните хора наистина да стоят по домовете, защото те са групата, която е най-застрашена. Просто да ни дадат шанс да дадат добри резултати тези мерки“.

По данни, актуални към 6 часа тази сутрин 245 000 са случаите на Covid-19 в световен мащаб, информираха от Щаба.

„На Балканския полуостров - в Гърция случаите наближават 500, в Северна Македония са 50, в Сърбия 103, в Хърватия 110, в Турция 359 - те обявиха вчера 168 нови случая.

В Китай 39 са само новите случаи, но в Италия вече са 41 000.

Великобритания е с 3 000 случая, Германия с 13 000, Испания 18 000, Швейцария c 4 000, Франция 10 000“.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев