АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

НОВИ 2 СЛУЧАЯ НА КОРОНАВИРУС, БОЛНИТЕ СА ВЕЧЕ 107

Проф. Венцислав Мутафчийски
19.03.2020 / 22:27

107 са вече заразените с коронавирус у нас, с двама повече от 17.00 часа, когато бяха 105. Двете положителни проби са дадени в София. Това заяви началникът на Националния оперативен щаб генерал-майор проф. Венцислав Мутафчийски по Нова тв.

„Ние все още сме в началото на кризата с коронавируса, може би ще ни трябват два месеца, за да се справим“, каза проф. Мутафчийски. Според него всички мерки са били навременни. „Държавата реагира много по-адекватно от гражданите, работодателите и другите организации“, каза той.

Проф. Мутафчийски заяви, че мерките, които са били предприети за борба с грипната епидемия, са подготвили нашите медицински власти за предстоящата битка с коронавируса. „Налагането на карантина при грипната епидемия беше необходимо, за да не изтощим здравната система преди да дойде коронавируса“, каза ръководителят на Националния оперативен щаб.

„Мисля, че всички мерки бяха навременни. Аз съм привърженик на твърдите мерки“, добави генерал Мутафчийски.

Никъде по света не се направи цялостна блокада, имаше блокада само на най-засегнатите райони, какъвто беше и случаят с град Ухан, от където тръгна заразата. Драконовските мерки в Китай доведе до голям успех, каза проф. Мутафчийски.

„Битката тепърва предстои. В Италия закъсняха с мерките си, с тези полумерки, които въведоха. Тук имаше твърда линия за налагането на мерки. Тя е все по-настъпателна за ограничаването на болестта. Младите хора показват изключително добра дисциплина. Младите жертват много неща, за да помогнат на по възрастните, които, за съжаление, се разхождат по парковете. Трябва да покажат съзнание“, подчерта ген. Мутафчийски.

Болните са вече 107, има болни българи в чужбина

От днешните случаи, 2 проби са положителни от Смолян, 2 от Пловдив и 9 от София, съобщи генерал Венцислав Мутафчийски. В същото време стана известно, че четирима български граждани са заболели от коронавирус в Италия и са приети в болница в областта Емилия-Романя. Състоянието на единия от тях е тежко.

В страната ни продължават да пристигат автобуси от Германия и Италия с български граждани, които не са прегледани. Проф. Мутафчийски заяви, че тези лица трябва да бъдат поставени под карантина и ако я нарушат трябва да бъдат санкционирани. Той също така призна, че качественото преглеждане на 40 000 души, които се прибират на българска територия е невъзможно.

КПП в ромските квартали на София

Заради струпването на „хора от различна етническа принадлежност, явно демонстриращи нежеланието си за спазване на въведените ограничения, Софийска районна прокуратура предприе незабавни мерки и действия за спазване на законността“.

На кметовете на райони при Столична община и началниците на районни управления при СДВР е указано да извършат преценка за необходимостта от въвеждане на контролен режим, посредством обособяване на пропускателни пунктове, с цел ограничаване струпването и движението на групи от хора.

Географията на вечерния час се разширява

Увеличава се броят на градовете у нас, въвели вечерен час за гражданите като превенция срещу коронавирус. Последният от тях е Смолян. Вчера стана ясно, че в града има положителна проба на коронавирус. От днес жителите на 10-те общини в областта трябва да бъдат в домовете си от 22:00 часа вечерта до 06:00 сутринта.

Такава мярка наложиха и кметовете на Чепеларе, Белица и Козлодуй. Изключение се допуска само за работещите на смени и нуждаещите се от спешна медицинска помощ.

А вечерен час, но само за подрастващите е въведен в десетки общини като Чирпан, Елин Пелин, Нова Загора и Костинброд. Ограничението ще важи за деца и непълнолетни, а при нарушението му ще следва глоба за родителите.

Източник: БГНЕС

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев