АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

НОВИ 13 СЛУЧАЯ НА КОРОНАВИРУС В БЪЛГАРИЯ

Проф. Венцислав Мутафчийски
19.03.2020 / 10:20

13 са новите случаи на коронавирус в България, един пациент е починал, съобщи началникът на Централния оперативен щаб и началник на ВМА ген. Мутафчийски.

Общо досега трима души са починали, след като са били заразени с коронавирус.

Третата починала е 80-годишна жена, приета в болница с тежък инсулт.

Разшири се и броят на областните центрове, които са установени случаи за с коронавирус.

Вчера от направените 332 проби, 13 са положителни, които са в следните нови центрове – Смолян, Велико Търново, Перник и Бургас.

В Бургас случаят е непосредствено свързан с Банско – жена на 39 г., която е била готвач в заведение. Прибрала се е преди седмица, има 25 контактни лица, приета е в Инфекциозната клиника на бургаската болница.

Получена е информация от посолството в Скопие, където 2 граждани на РС Македония са дали положителни проби след почивка в Банско.

В София заразените са настанени в различни болници - 11 души са във ВМА, в Пирогов – 3, от които единият е с дихателна недостатъчност, в МВР – 1, в “Софиямед“ и “Александровска“ – по един.

Случаят на съмнителен за коронавирус пациент, избягал от “Пирогов“ в нетрезво състояние, е потвърден.

Лицето е намерено в безпомощно състояние, закаран в "Пирогов", при прегледа е взета проба, при което още преди да изчака резултата си, мъжът е избягал. Впоследствие е намерен на Централна гара и върнат в "Пирогов", резултатите му се очакват днес. Тестван е с бърз тест, който е положителен.

Бързите тестове не са сигурни – от 10 твърдо положителни проби бързите тестове дават фалшиво отрицателни резултати при 6 човека. Затова се търсят и още бързи тестове от други производители, допълни началникът на ВМА.

Новите случаи на коронавирус в света са над 15 000 само за денонощието.

Ген. Мутафчийски съобщи, че до момента има един български лекар, заразен с коронавируса (случаят във Велико Търново), но той не е заразен по време на работата си.

Мутафчийски коментира, че се потвърждава тенденцията най-засегнати да са възрастните хора.

За смъртността в Италия

Така той обясни регистрираните най-много смъртни случаи от началото на кризата в Италия през последното денонощие.

“Най-вероятно е свързано със застаряващото население на Европа, защото продължава тази тенденция, не се разширява възрастовата група на загиналите. При нас все още е рано да се прави прогнозата“

"Истинско предизвикателство е да се наложи карантина на ромите", призна началникът на оперативния щаб.

“Има многобройни сигнали, че големи общности от роми се прибират от чужбина и истинско предизвикателство е да им се наложи карантина. И там органите на МВР имат много работа, но това не е свързано с дискриминация или с по-специално отношение“.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев