АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

И ГЪРЦИЯ ДАВА ПО 800 ЕВРО НА ЗАСЕГНАТИТЕ ОТ ЕПИДЕМИЯТА COVID-19

Евро
18.03.2020 / 23:16

По 800 евро обезщетение ще получат всички работещи в Гърция, чиито фирми са затворени заради карантината.

Компенсацията ще бъде изплатена през април на около 500 000 работещи, което ще струва около 400 млн. евро на хазната. Държавата ще покрие всичките им осигуровки, на базата на тяхното възнаграждение. Фискалният разход за всички това за периода от март до април ще е още около 450 млн. евро. Тези работници ще бъдат освободени от данъци за 4 месеца (до 31 юли), обяви финансовият министър Христос Стайкурас.

Парите са част от пакет антикризисни мерки за възстановяване на гръцката икономика в извънредната ситуация. Правителството ще отпусне 2 млрд. евро – половината за работещите, а другата половина за фирмите. Страната ще получи още 1.8 млрд. евро от европейските фондове за повишаване на ликвидността на бизнеса, както и разходи за заетост и заплати, съобщават гръцки медии.

Самонаетите и едноличните търговци също няма да плащат данъци в следващите 4 месеца. Предприятията, които са принудени да затворят, ще трябва да плащат 60% от наема на помещенията си за март и април.

Над 250 000 компании бяха затворени в Гърция през последните дни заради мерките срещу коронавируса. Това е около 1/4 от всички фирми в страната. В тях работят приблизително 1 млн. служители на трудов договор, а общият им годишен оборот е 28,7 млрд. евро.

Атина планира да осъществи план от 6 точки, насочен срещу икономическите последици от епидемията, като главната му цел е хората да не загубят работните си места.

"Всички ще се измъкнем от тази криза и никой няма да бъде забравен", увери министърът на регионалното развитие и инвестициите Адонис Георгиадис.

Expert.bg

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев