АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

РУМЕН РАДЕВ: ПРИЗОВАВАМ ВСИЧКИ ДА СЕ ОТНАСЯМЕ С РАЗБИРАНЕ КЪМ СИТУАЦИЯТА

Срещата при президента Румен Радев  днес
18.03.2020 / 15:11

“Никога преди това не сме виждали такава мащабна операция – нека се отнасяме с разбиране към усилията, които се прилагат“. С тези думи президентът Радев откри срещата, на която се обсъжда изпълнението на мерките за ограничаване на разпространението на COVID-19 в България.

В срещата участват министър-председателят Бойко Борисов, вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, министърът на вътрешните работи Младен Маринов, главният секретар на МВР Ивайло Иванов, началникът на Националния оперативен щаб генерал-майор Венцислав Мутафчийски, директорът на Главна дирекция „Пожарна и аварийна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов.

„Определено в България има ефект от тези усилия – България задържа кривата на разпространението доста ниска, каза президентът.

Важно за мен не е терминът „извънредно положение“, важни са мерките, които трябва да бъдат пропорционални на заплахата, трябва да са ефективни, и добре осигурени“, съобщи още той.

„Благодаря на всички българи, които се вслушаха в мерките – спазват се и социална изолация, и социална дистанция. Съзнанието у хората е налице“, благодари Радев.

Оборудването на лекарите

“В момента въпросът стои по друг начин: В София лекарите нямат маски, нямат предпазни средства, да не говорим за другите градове в страната“, посочи президентът и попита:

“Затова питам – можем ли да кажем на българите на първа линия в борбата с коронавируса, кога очакваме такива маски? Говорим за личните лекари, продавачите в магазините, транспортните работници, органите на реда, и хората в предприятията, където не може и не трябва да спира производственият процес. А и всеки гражданин трябва да може да отиде в аптеката и да си купи такива маски. Затова искам да помоля да дадем информацията на хората кога всичко това ще се случи“.

“Аз също съм в диалог с други държавни глави и търсим заедно медицински облекла, но там търсенето е голямо“, допълни още той.

“Лекарите не трябва да бъдат разколебавани да работят, но ако откажат да лекуват, трябва да понесат своето наказание“, смята президентът.

„Искам да призова всички отговорни институции да не се насажда страх и паника – нека да покажем, че институциите са дисциплинирани, мерят си приказките, не надскачат закона и изпълняват всичко това, прието от Оперативния щаб и МС. Не е тайна, в страната се вихри спекула с най-необходимото – лични предпазни средства и дезинфектанти. И понеже институциите не виждат, искам да призова гражданите да подават сигнали, когато видят спекула. Грозно е да се спекулира със здравето на другите хора.

“Още един аспект – паралелно със здравната криза се развива икономическа и социална, а ако не действаме сега, тя ще стане и хуманитарна за хиляди българи. Този проблем не трябва да се загърбва – навсякъде държавите предприемат мерки. Въпреки че нашите възможности са скромни“, посочи Радев.

“Не трябва да допускаме един ден гладът да победи страха, защото тогава действията стават действително непредсказуеми. Затова нека законите да бъдат адекватни не само за кризата, но и за следващите няколко месеца“, призова президентът.

Вицепремиерът Дончев посочи, че се прави опит всички средства за защита да бъдат финансирани по Оперативна програма "Регионално развитие", като по други оперативни програми също може да се ползва финансиране за осигуряване на дейности по защита на уязвимите групи.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев