АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПРАВНАТА КОМИСИЯ НА НС ЩЕ ОБСЪДИ ПРОЕКТОЗАКОНА ЗА ИЗВЪНРЕДНИТЕ МЕРКИ

Парламентарната правна комисия
17.03.2020 / 08:01

Парламентарната правна комисия ще обсъжда на първо четене проекта за Закон за мерките по време на извънредното положение, обявено с решение на Народното събрание от 13 март. Под него стоят подписите на депутати от ГЕРБ. На сайта на Народното събрание е публикуван и Законопроект за спиране на срокове по граждански, административни, наказателни и изпълнителни производства по време на извънредното положение, внесен от народните представители от БСП.

Придвижването на законопроекта на управляващите през депутати, въпреки че по него работеше екипа на правосъдния министър, е за да се спести време. Още вчера в интервю за "Хоризонт" Данаил Кирилов коментира, че ще се върви по бързата писта:

"В тези условия са налице предпоставките за съкратено и бързо законодателно производство."

Законопроектът предлага мораториум на процесуалните срокове, заради извънредното положение, което засяга нормалното функциониране и на съдебната система. За спиране на срокове по граждански, административни, наказателни и изпълнителни производства е и законодателната инициатива на опозиционната БСП - също от вчера.

И въпреки че парламентарното решение от петък фиксира краен срок за извънредното положение - 13 април, той не е изрично упоменат в проектозакона на социалистите. И на ГЕРБ:

"Предложението засега е до прекратяване на обявеното извънредно положение. Без дата, но ако няма друго решение на Народното събрание, то срокът е 13 април", каза пред "Хоризонт" правосъдният министър Данаил Кирилов.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев