АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ФОН ДЕР ЛАЙЕН: ЕВРОПА ДА ЗАТВОРИ ВРАТИТЕ СИ ЗА 30 ДНИ

Урсула фон дер Лайен
16.03.2020 / 21:21

Европейската комисия предложи да се ограничат несъществените пътувания до Шенгенското пространство за първоначален период от 30 дни, след като Европа се превърна в новия епицентър на пандемията от новия коронавирус, предадоха Франс прес и Ройтерс. "Колкото по-малко са пътуванията, толкова повече можем да удържим вируса. Затова предлагам на държавните и правителствени ръководители да въведат временни ограничения върху несъществените пътувания до ЕС. Тези ограничения трябва да са в сила за първоначален период от 30 дни, който може да бъде удължен при необходимост", обясни председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в Туитър.

Изключения ще се правят за дългосрочно пребиваващи в ЕС, роднини на граждани на ЕС, дипломати, доктори и научни работници, които участват в борбата с епидемията. Възможно е да се направи изключение и за транспортните работници, за да продължат доставките на стоки.

Забраната е насочена към несъществено пътуване до Шенгенското пространство, за да се ограничи разпространението на коронавируса в цяла Европа, заявиха служители.

Страните от Шенген включват 22 членове на ЕС, както и Исландия, Норвегия, Швейцария и Лихтенщайн. Петте държави от ЕС, които не са в Шенген - Ирландия, Кипър, Хърватия, Румъния и България, могат да бъдат поканени да прилагат ограниченията, заявиха служител

Положението с Великобритания, която е в преходен период след развода с ЕС през януари, не беше ясно веднага.

Дипломати заявиха, че мярката е обсъдена по телефона тази сутрин между френския президент Еманюел Макрон, германския канцлер Ангела Меркел и ръководителите на Европейската комисия и Съвета на ЕС.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев