АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПРЕЗИДЕНТЪТ ПРИЗОВА ЗА МЕРКИ В ПОДКРЕПА НА БИЗНЕСА, КОЙТО ВЕЧЕ ТЪРПИ ЗАГУБИ

Президентът Румен Радев на среща с представители на работодателските организации
16.03.2020 / 15:44

Президентът Румен Радев призова за мерки в подкрепа на българския бизнес, който вече търпи загуби заради ограниченията след въведеното извънредно положение. На среща с държавния глава представители на работодателските организации настояха държавата да изплати веднага задълженията си към фирмите по различни програми и обществени поръчки.

Радев отново призова за строго спазване на всички мерки, препоръчани от институциите за ограничаване на разпространението на коронавируса. Според него обаче само с ограничения, забрани и глоби обществото и икономиката няма да могат да излязат от кризата.

"Виждате, че във всички засегнати държави пакет от такива мерки са в ход. Трябва да мобилизираме максимално всички възможни, начин да се получат средства от ЕС, това вече е факт, но не и достатъчно. Призовах също правителството в спешен порядък да преоцени своите финансови, инвестиционни приоритети, ако се налага, някои проекти могат и да изчакат. Здравето на българските граждани, здравето на българския бизнес не може да чака".

Представителите на бизнеса настояват държавата да подкрепи хората, останали без работа заради строгите ограничения. Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал и Радосвет Радев от Българската стопанска камара коментираха:

"Трябва да се осигурят непременно зелени коридори за транспортните превози. За тези, които са с рязък спад на продажбите, също трябва да бъдат подкрепени доходите на хората".

"Държавата, точно в този момент, трябва да покаже своята коректност, изплащайки свои задължения по различни оперативни програми и обществени поръчки".

След срещата с държавния глава, представителите на бизнеса ще разговарят и с министъра на икономиката Емил Караниколов за кризисни мерки за подкрепа на бизнеса, както и за механизми за подкрепа доходите на работниците и служителите в компаниите, които ще бъдат засегнати от извънредното положение заради Covid-19.

Финансовото министерство ще предложи конкретни мерки за подкрепа за бизнеси, които страдат от ликвидна криза заради мерките. Това ще става чрез Българска банка за развитие, каза финансовият министър Владислав Горанов:

"Няколко мерки, които не са панацея, особено ако говорим за дългосрочна криза, но като бързи мерки в контекста на едномесечния срок на извънредно положение, биха могли да смекчат натиска върху действително засегнатите бизнеси от ограниченията, които налагаме. Там сме готови с ресурс от държавата да подкрепим и допълнително да капитализираме Българската банка за развитие".

 
 

Copyright © 2008-2021 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев