АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

КРИСТОФ БАРО: ЕДИНСТВЕНИЯТ НАЧИН ЗА КОНТРОЛ НА ЕПИДЕМИЯТА... Е ДА СЕ УБИЕ ИКОНОМИКАТА!

Кристоф Баро/Снимка: "Фигаро"
16.03.2020 / 11:00

“В световен мащаб епидемията няма да бъде овладяна поне до юни. Това, което се случи в Китай, е поучително. Трябва да осъзнаем, че 760 млн. души бяха поставени в един или друг момент под карантина. Именно на тази цена - парализа - страната ограничи епидемията. Южна Корея също предприе много решителни мерки и така успя да се справи със здравната криза. Тези два примера показват, че единственият начин да се контролира епидемията… е да се убие икономиката!”. Кристоф Баро e главен икономист в Market Securities и бе определен от “Блумбърг” за най-добър прогностик на статистиката на САЩ, Европа и Китай. В интервю за “Фигаро” той обяснява как глобалната икономика постепенно бе заразена.

- Епидемията на Covid-19 предизвика много особена икономическа криза. Как започна тя?

- Началото бе в Китай. Още с първите мерки на карантина имаше незабавен шок на търсенето. Активността спря в края на януари. И това се видя в цифрите за февруари: продажбите на телефони намаляха с 56 на сто през този месец, продажбите на автомобили - с 80 на сто. И това се отрази не само на вътрешния пазар. Китайците представляват 18 на сто от световния туризъм. Тяхното отсъствие имаше последствия навсякъде. Във Франция те представляват 2,5 до 3 на сто от чуждестранните посетители. Ето защо в онзи момент беше логично да се оценява на 0,1 пункта от растежа въздействието на епидемията. Но тази криза предизвика и срив в промишленната дейност на Китай, масивен шок в предлагането в страната и в чужбина, тъй като Китай е в основата на световните вериги за доставки.

- И не спря дотам…

- Втората вълна на кризата започна, когато научихме, почти по едно и също време, за увеличаване на случаите в Южна Корея и първите случаи в Италия. Това разпространи шока на търсенето в Югоизточна Азия и Европа. Във Франция 80 процента от международната туристическа дейност е европейска. Когато вирусът дойде на Стария континент, светът се промени. И накрая, третата вълна настъпи с още по-широкото разпространение на вируса, с появата на първите случаи в САЩ - където все още има голяма несигурност за обхвата на епидемията, поради липсата на мащабни тестове - и първите радикални мерки на карантина в Италия. Венето и Ломбардия представляват половината от промишлената активност на полуострова. За Европа и за Франция това е още по-голям шок в предлагането, отколкото Китай.

- Наистина ли производството в Китай вече е възобновено?

- Да. 80 до 90 на сто от държавните предприятия пуснаха производствените си линии си в края на февруари, дори и да не работят на сто процента от капацитета си. Малките предприятия са по-бавни: само половината от тях подновиха работата си в началото на март. Но има много положителни признаци за съживяване на активността. Такъв например е индексът Tom-Tom, който следи пътния трафик. Вътрешното движение в Китай се възобнови, морският трафик също. А сателитните снимки ясно показват пълна промяна на ситуацията от втората половина на февруари.

- Какви хипотези може да се направят за продължителността на кризата?

- В световен мащаб епидемията няма да бъде овладяна поне до юни. Това, което се случи в Китай, е поучително. Трябва да осъзнаем, че 760 млн. души бяха поставени в един или друг момент под карантина. Именно на тази цена - парализа - страната ограничи епидемията. Южна Корея също предприе много решителни мерки и така успя да се справи със здравната криза. Тези два примера показват, че единственият начин да се контролира епидемията… е да се убие икономиката!

- Какво ще бъде въздействието върху световния растеж?

- Много е трудно да се прецени. Изключвайки Китай, въздушната яма през второто тримесечие ще бъде огромна. Европа ще бъде в рецесия през първото и второто тримесечие. Италия, която пострада най-много, със сигурност ще бъде в рецесия, може би много силна, през цялата 2020 година. Германия, с нейната експортна икономика, също рискува да бъде на червено за годината. Така че рецесията е моят сценарий за цяла Европа през 2020 г. и в тази прогноза включвам доза съживяване. В тази връзка, способността на Европа да предприеме масивни и координирани мерки за подкрепа ще бъде решаваща за активността през следващите тримесечия. Технически, тази епидемия наистина е временен шок. Но ще бъде много, много по-тежко, ако не успеем да избегнем паниката, включително в икономическата сфера. Трябва да се създаде база, на коята да се правят предвиждания и да имаме увереност, че след шока на епидемията активността ще се съживи.

- Съобщенията на Европейската централна банка в четвъртък не успяха да внесат успокоение…

- Действително. Но топката е в полето на бюджетната политика. Трябва да се мобилизират поне 2 пункта от БВП на Европа. Китай вече обяви мерки и няма да направи нещата наполовина. Във всички провинции взети заедно, страната вече сложи 500 млрд. долара на масата и се готви да даде мащабен тласък на инфраструктурните и инвестиционните проекти по плана “Китай 2025”. И може би ще трябва да прояви въображение… В Макао властите решиха да раздадат на населението електронни купони, за да стимулират потреблението.

- “Каквото и да струва”, каза Еманюел Макрон в четвъртък вечерта. Това добър знак ли е?

- Струва ми се, че френската изпълнителна власт вече добре разбира ситуацията и изглежда решена да подкрепи активността. Тази политика обаче трябва бързо да бъде подета в европейски мащаб. Няма съмнение, че Франция ще преживее изключително негативен шок през второто тримесечие. Но все още има малък шанс за годината като цяло растежът да остане положителен.

- Не създава ли паника и сривът на цените на петрола?

- Шокът е огромен! Само преди няколко дни залагахме на свиване на търсенето през тази година и на изтеглянето на около един милион барела продукция. Накрая ще има три милиона повече на пазара! Тази битка, започната от Саудитска Арабия, ще има много важни последствия. Нивото, на което паднаха цените, няма да бъде удържимо геополитически за всички страни производителки. От икономическа гледна точка, петролният сектор е много интензивен на инвестиции и много жаден за внос. Всички ще пострадат от това брутално забавяне. САЩ също ще поемат удара. Според мен американският растеж ще се забави с 1,1 на сто тази година, с второ тримесечие на червено. Очевидно това изключва катастрофални сценарии, като поставянето под карантина на някои от най-силните щати или всяка друга хипотеза, която би парализирала напълно американския потребител.

Автор: Бертил Баяр, "Фигаро"

Източник: https://www.lefigaro.fr/conjoncture/le-seul-moyen-pour-controler-l-epidemie-c-est-de-tuer-l-economie-20200313

Превод от френски: Галя Дачкова

http://glasove.com/categories/na-fokus/news/kristof-baro-edinstveniyat-nachin-za-kontrol-na-epidemiyata-e-da-se-ubie-ikonomikata

 
 

Copyright © 2008-2023 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев