АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

СЪРБИЯ ЗАТВОРИ ГРАНИЦИТЕ СИ И ВЪВЕДЕ ИЗВЪНРЕДНО ПОЛОЖЕНИЕ ЗАРАДИ КОРОНАВИРУСА

Сръбският президент Александър Вучич
16.03.2020 / 10:25

Сърбия затвори границите си снощи и обяви извънредно положение. Такова е в сила и в Румъния от днес. Гърция забрани влизане на круизни кораби в пристанищата и прекрати транспортните си връзки с Испания, Италия, Албания и Северна Македония, която пък мобилизира целия си наличен медицински персонал.

Тази нощ Чехия въведе общонационална карантина до 24 март, а Испания и Португалия затвориха за туристи общата си граница.

А от сряда Ливан затваря международното летище в Бейрут, сухопътните и морските граници.

Сърбия затваря границите си, съобщи снощи премиерът Ана Бърнабич. На територията на западната ни съседка ще бъдат допускани само сръбски граждани, връщащи се от чужбина, дипломати и чуждестранни граждани с разрешение за работа. Армията ще бъде изпратена в помощ на граничната полиция и санитарните власти.

В страната, където има 48 заразени с коронавируса, е обявено и извънредно положение. Затварят се училищата и университетите. Забранява се събиране на повече от 50 души в затворени пространства.

Полицията в Събрия ще упражнява надзор върху поставените под карантина, а войската ще охранява болниците, в които се лекуват пациенти с коронавируса. Сръбските власти ограничават поскъпването на основни храни, защитни облекла и дезинфекционите средства.

След като Европейската комисия обяви ограничения за износа на медицинско оборудване за трети страни, сръбският президент Александър Вучич се обърна за помощ към Китай:

„Ще изляза от кожата си. Това решение взеха същите хора, които ни караха да не купуваме китайски стоки. Когато им трябваха сръбските пари, ни караха да променяме условията на търговете, за да ги печелят европейски фирми. А когато стане мъчно, тежко, тогава нашите пари вече не им трябват. Вярвам в моя брат и приятел Си Цзин Пин! Само Китай може да ни помогне“.

А Турция от полунощ спря полетите от 9 европейски държави. Това са Германия, Испания, Франция, Австрия, Норвегия, Дания, Швеция, Белгия и Нидерландия. От днес в южната ни съседка временно се затварят и барове, дискотеки, нощни клубове и увеселителни заведения.

Чехия и Словакия вече затвориха границите си. Молдова също предприе мярката и ще преустанови всички международни полети от 17 март. Очаква се и Германия да затвори частично границите си с Франция, Швейцария и Австрия, която от днес забранява събиранията на групи от над 5 души и ограничава влизането в страната на граждани от Великобритания, Нидерландия, Русия и Украйна.

В неделя най-много нови случаи на коронавирус в световен мащаб обяви Италия - 3 590 души. Смъртните случаи за денонощие са 368. Общо на Апенините заразените пациенти са почти 25 хиляди, от които над 1 800 с фатален край. Испания, в която вече починалите от новия вирус, са 288 също регистрира двойно повече смъртни случай за последното денонощие. В същото време Китай съобщи само за 25 нови случая.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев