АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

БСП ИСКА МОРАТОРИУМ ВЪРХУ БИТОВИТЕ СМЕТКИ И ПО-СТРОГИ САНКЦИИ СРЕЩУ СПЕКУЛАТА

Корнелия Нинова
15.03.2020 / 19:26

Левицата настоя за помощ за бизнеса и за семействата, останали без работа по време на извънредното положение

Няколко конкретни предложения за икономически и социални мерки, свързани с кризата около коронавируса обяви БСП. От левицата настояват още от утре правителството да се опита да представи конкретни данни за това какво на първо време може да се промени в законодателството по тази тема.

Лидерът на социалните Корнелия Нинова призова властта да намери начин да включи и частните болници в битката със заразата и поемането на болни пациенти. Частните лечебни заведения вече заявиха готовност да се включат, но все още никой не ги е потърсил, заяви тя на брифинг след спешно заседание на ИБ на БСП и ръководството на парламентарната група.

След здравния въпрос и здравето на хората за нас са най-важни социалните измерения на кризата. Искаме краткосрочни, средносрочни и дългосрочни мерки, подчерта Нинова. И обяви няколко предложения към правителството и Народното събрание. Предлагаме мораториум върху битови плащания, ток, телефон, вода и бързи кредити. Искаме спиране на административни и граждански дела на частни съдебни изпълнители. При извънредните мерки хората не могат да се явят в съда и да си защитават правата, но пък могат да им бъдат отнети имущества, мотирива се Корнелия Нинова.

От левицата призоваха за бърз анализ на това какво точно може да направи държавата като икономически и социални мерки в средносрочен план. Очакваме премиерът да внесе в НС информация за размера на фискалния резерв до момента и каква част от него може да се използва. Искаме и данни за състояние на държавния резерв – количества и колко от тях могат да бъдат освобождавани, поясни лидерът на БСП.

Социалистите очакват и отговор от правителството какви са възможностите за финансиране от еврофондове на икономически и социални мерки – за помощ на бизнеса, помощ при обслужване на кредити, за семейства, които остават у дома заради децата, помощ за хора, останали без работа. Има държави, които вече са предприели подобни мерки. Искаме сериозен анализ какво е възможно да се предприеме, подчерта Корнелия Нинова.

От утре групата на БСП в парламента ще поиска изслушване на ресорните министри в съответните комисии, за да изнесат информация какви са евентуалните загуби, които се очакват в отделните сектори и браншове. Както и с какво може да им се помогне.

Левицата настоява за спешна промяна в Наказателния кодекс, свързана с определението що е това спекула, както и сериозно завишаване на глобите за спекула.

Купонът свърши. Но и времето за общи приказки вече изтича. Време е за обмислени предложения и конкретни действия. На разположение сме за всичко разумно за овладяване на кризата и справяне с последиците от нея, завърши Корнелия Нинова.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев