АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ДО 5 Г. ЗАТВОР И СОЛЕНА ГЛОБА ЗА БЯГСТВО ОТ КАРАНТИНА

Правната комисия на НС
13.03.2020 / 17:05

Депутатите от Правната комисия приеха първите извънредни мерки, които трябва да помогнат на страната ни да се справи с разпространението на коронавируса. На извънредно заседание юристите в парламента решиха да бъде завишено наказанието по чл. 355 от Наказателния кодекс, отнасящо се до нарушенията на наредба, правила или мерки, издадени против разпространението на заразна болест.

Текстовете предвиждат нарушителите на карантината да бъдат наказвани със затвор до 3 години и глоба от 1 000 до 10 000 лева.

Ако деянието е извършено по време на епидемия, пандемия или обявено извънредно положение, свързано със смъртни случаи, наказанието скача на 5 години затвор и глоба от 10 000 до 50 000 лева.

„Само така, с отговорно поведение, бихме могли да се справим в тази криза“, категорична бе председателят на Правната комисия Анна Александрова.

„Следва да сме дисциплинирани, това е най-важното“, каза още тя пред журналистите в парламента.

Новите текстове ще влязат за обсъждане и гласуване в пленарна зала още днес, а обявеното вече извънредно положение дава правото на депутатите да ги одобрят само с едно гласуване. Така те могат да бъдат обнародвани в държавен вестник и да влязат в сила още утре, 14 март.

Извънредно заседание проведе и Комисията по здравеопазването, която одобри спешни промени в Закона за здравето. Те включват възможността за забрана за влизане на територията на страната на граждани на други държави, в случаи на обявено бедствено положение, както и възможността болен от заразна болест, доказано с изследване, да бъде глобяван, ако откаже задължителна изолация.

Депутатите ще направят и промяна в Закона за обществените поръчки, която цели лечебните заведения по-лесно да си набавят необходимите медикаменти, в случаи на спешност.

БГНЕС, архив

„Очакваме и други предложения от министерствата“, заяви председателят на здравната комисия д-р Даниела Дариткова. Тя призова хората да не изпадат в паника, на не се презапасяват, защото има достатъчно медикаменти хранителни продукти.

„Най-добрата мярка е социалната изолация. Това е решението, което ще даде успешен изход от ситуацията“, призова д-р Дариткова.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев