АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

НИНОВА: ПОДКРЕПЯМЕ ВСИЧКИ ОТГОВОРНИ МЕРКИ. ПРАВИТЕЛСТВОТО ДА ИЗГОТВИ ИКОНОМИЧЕСКИ И СОЦИАЛЕН ПЛАН

Корнелия Нинова
13.03.2020 / 14:05

"Днес на председателски съвет направихме предложение за допълнение на решението на Министерски съвет, които г-н Борисов и МС приеха. Те бяха извънредното положение, което се въвежда да бъде със срок от един месец. Първото предложение беше да бъде безсрочно. Второто, което ние предложихме - правомощията, които се гласуват на МС изрично да бъде записано, че са на основание на чл. 57, ал. 3 от Конституцията. С това ние гарантираме, че МС няма да злоупотреби с правомощията. Ние искаме да благодарим на лекарите ,сестрите и медицинския персонал в българските болници". Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на обсъждането на извънредното положение в Народното събрание.

България е изправена пред криза и ситуацията изисква разум, хладнокръвие и отговорност. Най-важното днес е здравето на българските граждани. Ние ще подкрепим всички мерки, които гарантират ограничаване на разрастването на болестта, гарантират здравето на хората. Днес на председателски съвет от БСП направихме предложение за допълнение към решението на Министерския съвет. Г-н Борисов и Министерският съвет приеха нашите предложения.

А те бяха – извънредното положение, което се въвежда, да бъде със срок от 1 месец – първото предложение беше да бъде безсрочно, второто, което ние предложихме – правомощията, които се гласуват на Министерския съвет, изрично да бъде написано, че са на основание чл.57,ал.3 от Конституцията на Република България. Това означава, че ние гарантираме, че Министерският съвет няма да злоупотреби с изричните правомощия, които му се дават и да руши основни права на българските граждани.

Искаме да благодарим на лекарите, сестрите, медицинския персонал в българските болници, за това, че са на първа линия, поемат удара с риск за себе си, за здравето си и за близките си. Всички тук, в тази зала, знаем, че сме им длъжници, че в годините не откликнахме на техните искания за адекватни условия за работа и заплащане. Днес искам да им благодарим, да ги насърчим и да направим всичко, което е необходимо, за да работят те спокойно и да се чувстват осигурени от страна на правителството и Народното събрание.

Обръщам се към частните болници, които към този момент не са се включили в този процес. Уважаеми собственици на частни болници, здравето не е печалба, не можете да стоите дистанцирани от драмата, която се разиграва в страната и да гледате безучастно. Очакваме и правителството да предприеме всички мерки, така че и частните болници да се включат в този процес. Очакваме от Министерския съвет законодателни инициативи. Заявих и на председателския съвет – ние сме законодателен орган и трябва да променим онези закони, които да гарантират спокойна работа на всички институции за овладяване на ситуацията. От БСП също ще се включим със свои предложения конструктивно и разумно.

Очакваме правителството да внесе актуализация на бюджета. Заявихме и на министър-председателя, че в тази ситуация раздаването на пари на парче чрез постановления на МС и заобикаляне на Народното събрание е абсолютно неприемливо. Достатъчно е сериозно положението и изисква активна роля на висшия орган в държавата – българския парламент. Притесняват ни действията на правителството на парче. Очакваме комплексен държавнически подход с поглед в бъдещето.

След като положим всички усилия да се овладее ситуацията , ще дойде следващото предизвикателство – икономическата и социална криза. За една нощ с 30% се сринаха борсите в САЩ. В Европа вече се чувстват резултатите от кризата. Други правителства в Европа предприеха сериозни пакети от икономически и социални мерки – отлагане на плащането на ипотечни кредити, помощ на възрастните хора с доставка на храни по домовете, помощ с ваучери за семейства, които си гледат децата вкъщи.

Европейската централна банка призова – намалявайте лихвите и данъците, за да се предпазим от последващ тежък удар. Уви, българското правителство в момента няма готовност с такъв пакет мерки. Затова предложихме заедно с действията по отношение на овладяване на кризата да се мисли отсега за икономически и социален пакет, който да омекоти удара след това. Знаете, че сме най-бедната страна в Европа, с най-големи неравенства, че 3 милиона души са под прага на бедността. Не можем да позволим още един социален удар по тези хора.

Затова предложих отсега да седнем всички с конкретни предложения и експертиза- да измислим този пакет от икономически и социални мерки, да го подготвим, да имаме готовност във времето да го разположим, а не след това да се действа панически. Ще гласуваме за решението, предложено от Министерския съвет, с конструктивизъм, с готовност да работим за преодоляване на кризата, но и с очакване да се предприеме комплексен, държавнически подход, с поглед в бъдещето, с предизвикателствата, които ни очакват, с разумни и хладнокръвни решения на тези предизвикателства.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев