АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ИЗВЪНРЕДНО ПОЛОЖЕНИЕ ЗАРАДИ КОРОНАВИРУСА В ЧЕХИЯ, СЛОВАКИЯ, ЛАТВИЯ, ЕСТОНИЯ И НЯКОИ АМЕРИКАНСКИ ЩАТИ

Коронавирус
13.03.2020 / 07:59

Извънредно положение заради коронавируса беше обявено вчера в Чехия, Словакия, Латвия и Естония, както и в редица американски щати, сред които Ню Йорк, Вирджиния и Орегон. Заразените в световен мащаб са над 127 хиляди, смъртните случаи - 4700.

По време на 30-дневното извънредно положение в Чехия, където има 109 заболели, но няма смъртни случаи, хора от 15 рискови страни няма да бъдат допускани в страната.

В Словакия, където има 21 заразени, от днес границите са затворени за всички чужденци, с изключение на идващите от Полша. Завръщащите се в Словакия ще бъдат поставяни под двуседмична карантина, училищата също преустановявт дейността си.

В Латвия извънредното положение ще продължи до 14 април, там, както и в Естония, са затворени всички училища и университети.

В Турция, където има един заразен, всички училища ще бъдат затворени за седмица, университетите - за три, а спортните събития ще се състоят без публика до края на април.

Австрия няма да допуска на своя територия пристигащи от Италия, наложена е и забрана за събития на закрито с повече от 100 човека, училищата ще са затворени от следващата седмица до април, така ще постъпят и в Чехия, където занятията ще прекратят и университетите.

В Испания четири града в област Каталуня бяха поставени под карантина.

Под домашна карантина е кралското семейство в Норвегия. Харалд Пети и кралица Соня не показват симптоми , но се съобразяват с предпазните мерки заради тяхна визита зад граница миналата седмица. В Норвегия болните са над 780, като 151 нови случая бяха регистрирани само за един ден. Беше съобщено и за първи починал в страната.

По последни данни новите случаи в Китай са само 8. От Министерството на промишлеността обявиха, че извън епицентъра на епидемията в провинция Хубей, 60% от малкия и среден бизнес, както и 95% от големите фирми, са възобновили работа.

Паника обхвана основните фондови борси - те загубиха над 9 процента, заради опасения, свързани с разпространението на новия коронавирус. Това е най-големият крах в цените на акциите от октомври 1987 г.

 
 

Copyright © 2008-2022 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев