АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

БОРИСОВ ПРОВЕДЕ ТЕЛЕФОНЕН РАЗГОВОР С ПУТИН ЗА COVID-19 И „БАЛКАНСКИ ПОТОК“

Президентът на РФ Владимир Путин и Бойко Борисов
12.03.2020 / 19:58

Двамата са обсъдили разпространението на вируса Covid-19 и теми от сферата на енергетиката.

„За броени дни българската индустрия се реорганизира, за да произведе и осигури необходимите защитни облекла за медицинските екипи в цялата страна. Прилагаме всички утвърдени от световната медицинска общност мерки за ограничаване на заболяването“, заяви Борисов пред Владимир Путин. Премиерът постави също въпроса за възможността България да закупи от Русия респиратори, които са изключително важни за лечение на пациентите с коронавирус. В хода на разговора бе изтъкнато, че руските учени полагат сериозни усилия в разработване на ваксина срещу заболяването.

По време на разговора беше обсъдена и ситуацията в Сирия. Борисов подчерта, че на българо-турската граница има нулева нелегална миграция. „Продължаваме с цялата си воля да се борим за мир и добросъседство. Убеден съм, че само с дипломация могат да бъдат решени конфликтите“, заяви Борисов. Той изрази увереност, че разумът и диалогът ще надделеят, за да се спре хуманитарната криза.

Борисов информирал руския лидер и за напредъка по строителството на „Балкански поток“. До момента над 20 000 тръби се намират в строителните бази, а на пристанище „Бургас“ има доставени още над 6000 броя. Общо разнесените тръби по трасето са над 140 км, от които са заварени над 120 км.

„Заинтересовани сме от продължаване на сътрудничеството с Русия в областта на природния газ, при стриктното спазване на европейските правила, с цел гарантиране на сигурността на газовите доставки за България и региона”, заявил премиерът.

От Кремъл уточниха само, че в разговора по инициатива на българската страна са обсъдени въпроси от двустранното сътрудничество, включително в сферата на енергетиката.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев