АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ДВИЖЕНИЕТО НА ЖУРНАЛИСТИТЕ В ПАРЛАМЕНТА ОСТАВА ОГРАНИЧЕНО

Цвета Караянчева
12.03.2020 / 13:00

Засега остава в сила ограничението за движение на журналисти в кулоарите на парламента, стана ясно от думите на председателя Цвета Караянчева.

Мярката е в сила от вчера, а аргументите за налагането ѝ е предотвратяване на струпването на много хора на ограничено пространство, като превенция срещу разпространението на коронавируса. Това обаче принуди парламентарните репортери да адресират петиция до Каранчева с искане да бъде възстановен нормалният ритъм на тяхната работа, която се оказа силно ограничена след влизането в сила на забраната.

„Позволете ми с това да не се съглася и да не го допусна. Това е за ваша сигурност. Смесването на потоците може да доведе до пренасяне на вируса“, обясни председателят на парламента пред журналистите. „Не мога да допусна движение по кулоарите така, както искате. Много съжалявам. Отговорността е обща, но най-вече е моя, защото аз съм принципал на това учреждение“, допълни още тя.

Караянчева бе категорична, че мярката е в съответствия с направените предписания от Кризисния щаб, който заседава всеки ден.

„Моите предписания в никакъв случай не са желание да ограничим възможността българските граждани, чрез вас, да разбират какво се случва в парламента, както и да бъде ограничена вашата дейност. Всичко това е направено във връзка с препоръките на Оперативния кризисен щаб, който заседава всеки ден. Аз съм се съобразила с тези изисквания“, увери тя и призова: „Когато се затварят граници на държави, ние трябва да бъдем отговорни“.

Така репортерите продължават да работят затворени в една от залите в сградата на законодателния орган. Макар и оборудвана технически, от там те трудно проследяват случващото се в пленарна зала и остават напълно лишени от възможността да задават въпроси към народните представители. В същото време свободен достъп до сградата се оказва че имат сътрудници, шофьори и други служители.

Едно от исканията на журналистите бе да бъде въведен строг пропусквателен режим на влизане в сградата, включително чрез премерване на телесната температура. „Носителят на вируса може да бъде без температура. Едно замерване на температурата на входа на Народното събрание няма да даде реалната представа за състоянието на влизащия в сградата човек“, изказа съмнения Цвета Караянчева.

Председателят на парламента заяви, че ще помоли колегите си от всички парламентарни групи "да се отзовават на всяко повикване от журналистите". "Ако някой се възпротиви, моля ви да ми кажете", призова тя представителите на медиите.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев