АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПРОФ. РУМЕН ГЕЧЕВ КЪМ УПРАВЛЯВАЩИТЕ: НЕ СТЕ ОТЧЕЛИ 4 МЛРД. ЛЕВА, ЗА ДА ИЗЛЪЖЕТЕ ЗА БВП И РАСТЕЖА

Проф. Румен Гечев
12.03.2020 / 11:19

„Националният статистически институт призна пред цяла България, че 3 милиарда и 900 милиона лева внос не са отчетени във времето от 1 януари 2019 г. до 31 декември 2019 година. След нашата декларация, изведнъж в НСИ се намери този „забравен“ внос. НСИ се извиниха с това, че документите от митницата закъснявали с 28 дни, понякога до 2 месеца“. Това заяви народният представител проф.Румен Гечев в декларация от името на ПГ на „БСП за България“ в парламента.

Проф.Румен Гечев към ГЕРБ: Не сте отчели 4 млрд. лева, за да излъжете за БВП и

Гечев попита дали са 28 дни в периода януари 2019 –януари 2020г. и кой, и защо крие документите от митниците към Националния статистически институт. Според него е очевидна манипулация последвалата корекция и на данните за увеличено потребление, нарастване на инвестициите и на износа през 2019г, за да може чрез нея да се оправдаят безпочвените твърдения на управляващите за някакъв рекорден ръст на БВП в ЕС.

Той контрира опита на ГЕРБ да оправдават манипулацията на статистиката с връщане към времената от високия курс на долара през 1997 г. с подчертаването на факта, че управляващото мнозинство е гласувало високо доверие на финансовия екип на кабинета „Виденов“, като е избрало неговия заместник-финансов министър за Управител на БНБ, а неговият финансов министър Димитър Костов за подуправител по ключовия ресор „Банков надзор“. И това беше правилен избор, подчерта Румен Гечев, защото това са колеги с доказана професионална квалификация, в т.ч. от Световната банка.

"Истината е, че цяла България разбра, че българската общественост и нашите партньори от ЕС са подведени за псевдо-успехите на управлението на ГЕРБ“, заключи Гечев.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев