АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

СИЛАТА НА БЕЗСИЛНИТЕ! ТРЯБВАТ НИ И МАЙКИ, НЕ САМО ГЕНЕРАЛИ

Таня Джоева
12.03.2020 / 10:52

Медицинска сестра избяга на перваза на прозореца на парламента, за да бъде виждана. Преди време шефът на здравната каса изнесе проблемите пред медиите, за да бъде чут. Следователно, нещо дълбоко не е наред с управлението на държавата. Много дълбоко!

Кризата около здравеопазването избухна за пореден път. Този път с крайно драматични елементи и със серия от неадекватни управленски реакции.

Рано сутринта днес, 6 март, България се събуди с кадри на медицинската сестра Бойка Анастасова на перваза на прозореца на бившия Партиен дом. Същият Партиен дом, който преди близо 30 години горя насред безпрецедентната политическа криза в началото на 90-те, когато се решаваше по кой път да тръгне страната ни. И тя тръгна, за да се върне приблизително там, откъдето започна голямото пътуване.

Пътуване към демокрация, правов ред и политически плурализъм?

Преди 30 години на върха на сградата имаше червена петолъчка. Сега петолъчка няма, затова пък отново български граждани търсят по-добър живот и повече справедливост за себе си и за своите деца.

Паралелът може да се струва много пресилен на сегашната власт. Даже, не „може“, а със сигурност й се струва пресилен, ако анализираме реакциите след случилото се с протестиращите медицински сестри и майки на деца с увреждания.

„Това, което се случва в момента, има политически елемент“, реагира моментално социалната министърка Деница Сачева. „Търси се целенасочена провокация. Зад тях (б.а – протестиращите) стоят политически опоненти и се търси медийно внимание“, уточни Сачева, а почти паралелно с нейното изявление в същия дух се изказа и председателката на ПГ на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова. Провокация било, НСО дължало отговори...

Упрекът за политическия елемент е странен, но твърде често се вкарва в употреба. Когато с пълна сила се разрази водната криза в Перник, резонното недоволство на гражданите от престъпното нехайство бе канализирано точно с помощта на тази опорна точка: дайте да не политизираме, да търсим решения, оставките няма да напълнят язовир „Студена“ и прочее, и прочее. Въпреки че кризата не бе резултат на природна аномалия, а на политика в областта на водните ресурси.

За сведение на управляващите, всичко е политика, особено в условията на демократично управление, за каквото България претендира. Под лозунга „да не политизираме“ (партизираме) бихме могли направо да върнем член Първи на Конституцията за ръководната роля на партията.

Всякакви други претенции да отиват в графи като провокация, политически дивиденти, идеологическа диверсия.

Алгоритъм на управлението на ГЕРБ и на Борисов е да се тушира недоволството на различни социални групи, като проблемите или се отлагат, или се дават пари, или се бие отбой, или се решават за сметка на други, по-кротки граждани.

Може даже да се предизвикват оставки, в краен случай някой бива пратен да бие тъпан като глашатай...

Българските граждани може да са търпеливи, но в същото време са схватливи по природа, и бързо се ориентираха какво трябва да правят, за да си решат проблемите. Протестират, затварят пътища, развяват трибагерника пред телевизионните камери, искат срещи с премиера, и в повечето случаи – готово!

С медицинските сестри и майките на децата с увреждания властта твърдо удари на камък по една проста причина: интересите в здравеопазването са гигантски и исканата от медицинските специалисти реформа ще засегне крупни фигури и инвестиции. Печеленото на време и раздаването на пари (оказва се, виртуални) не даде резултат.

Ако в сегашните протести има политика, тя е напълно естествена.

„Искания имат медицинските сестри, майките на деца с увреждания, пенсионерите, но ние не можем да излезем от бюджетните рамки“, заяви днес министър Сачева, оправдавайки властта. Но нали точно бюджетът е политиката на политиките, която само преди броени месеци правителството прие.

С одобрението на бюджетните рамки ГЕРБ следва политическата линия, на която сме свидетели. Срещу тази политика може да се противопостави само друга политика, колкото и да не им се нрави на управляващите логичния извод.

За да издържат семействата си, голяма част от медицинските специалисти трябва да избират между изтощение след работа на няколко места или емиграция. В същото време кадрите не достигат, българските граждани доплащат най-много за здраве от страните в Европейския съюз, а продължителността им на живот е най-кратка.

Кризата в политиката на здравеопазването е перманентна и се дължи на модела. Вместо обещаното електронно здравеопазване, което да контролира финансите, системата дефектира от течове, дефицит на кадри, регламентирано и нерегламентирано доплащане, лобизъм.

Проблемите са постоянни, но стават отчетливо видими само през фокуса на независимите медии. Ефектът наблюдавахме през януари, когато в интервю шефът на здравната каса д-р Дечо Дечев изнесе информацията, че НЗОК е източвана от частни болници със седем пъти по-скъпо лекарство за пациенти, които най-много се нуждаят от него – онкоболните.

Оказа се, че това е par exellance лобистка поправка от страна на управляващите, които днес наричат протестиращите медицински сестри и майки „психически неустойчиви жени“. Европейските институции ги опровергаха, че евродиректива налагала частните болници да не обявяват обществени поръчки. За ГЕРБ отново имаше нещо като хепи енд, защото се внесе поправка и скандалът бе публично затворен. Но остана една забележителна реплика, изречена от д-р Дечев при изслушването му в здравната комисия в Народното събрание. На упрека на д-р Даниела Дариткова, че говорил за проблема пред медиите, а не пред институциите, д-р Дечев заяви буквално следното: „Информирам ви чрез медиите, защото така най-бързо се решават нещата.“

Бойка Анастасова днес избяга на перваза по сходни причини: да бъде виждана и да бъде чута от медиите, защото светлините на прожекторите са единствената й гаранция, а не институциите.

И директорът на НСО бе порицан от управляващите днес, че не си е свършил работата. Че той да не е здравен министър?!

Протестиращите медицински сестри и майки на деца с увреждания, които очевидно се чувстват отчаяни и безсилни, се нуждаят от разбиране, а не от обиди и маргинализация. Утре (а вече и днес) може да ни потрябват точно те, не само генералите.

Автор: Таня Джоева

http://epicenter.bg/article/Silata-na-bezsilnite-se-stovari-varhu-GERB--Tryabvat-ni-i-mayki--ne-samo-generali/208916/11/0

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев