АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЕРДОГАН: ТУРЦИЯ НЯМА ДА ЗАТВОРИ ГРАНИЦИТЕ СИ С ЕС ЗА МИГРАНТИ

Реджеп Ердоган
10.03.2020 / 14:31

Пред репортери в самолета си на връщане от Брюксел Ердоган заяви, че Турция не обмисля да затваря граничните си пунктове към Европа засега и че Гърция трябва да отвори своите.

Турският президент Реджеп Ердоган заяви днес, че ще бъде домакин на среща в Истанбул на 17 март с лидерите на Франция, Германия и евентуално Великобритания за дискусия по мигрантската тема, след Анкара започна да пуска чужденци към ЕС.

Евросъюзът и Турция навлязоха в нова фаза на диалога си, но са необходими конкретни стъпки на Евросъюза за постигане на напредък, заяви междувременно турският външен министър Мевлют Чавушоглу в телевизионно интервю.

Той отново изрази недоволство, че дадените от Европейския съюз на Турция обещания не са били спазени:

„Споразумението за бежанците от 18 март 2016 г. не е само „дайте пари на Турция, тя ще задържа мигрантите“. В съвместната декларация има още клаузи за отмяна на визите, осъвременяване на Митническия съюз, борба с тероризма, подкрепа за връщането на бежанците в Сирия, ускоряване на преговорите за членство и т.н. Ясно е, че до момента Европейският съюз не спази дадените обещания. Визите не са отменени, след провеждане на два-три кръга от преговори за модернизиране на Митническия съюз с политическо решение те бяха възпрепятствани. Споразумението предвиждаше продължаване на диалога на високо ниво. Но, на практика, противно на думите, този диалог едностранно беше спрян. Последно се проведе среща на върха във Варна по инициатива на българския премиер Борисов по време на българското ротационно председателство (през 2018 г.). Тя премина доста успешно, беше откровена среща, но, след това тези контакти на високо ниво бяха прекъснати“.

Според турския външен министър ще се работи за уточняване на пътна карта по въпроса за споразумението за бежанците до 26 март. По думите на Мевлют Чавушоглу Анкара е готова за конструктивно сътрудничество с ЕС, но е приключил периодът, в който другите страни бавят Турция. Според него откриването на нови преговорни глави се бави по политически причини.

Вчера върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел и Чавушоглу бяха натоварени със задачата заедно с екипите си да уточнят изпълнението на споразумението между Брюксел и Анкара по отношение на бежанците и мигрантите. Това стана ясно след срещата в Брюксел на Ердоган с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел и на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен. Ердоган обаче напусна Брюксел без да участва в съвместна пресконференция с тях, както беше предварително планирано.

В изказването си след срещата Урсула фон дер Лайен подчерта, че както мигрантите, така и Гърция и Турция, имат нужда от подкрепа. Въпреки различията по някои въпроси, били са набелязани сферите, в които Анкара и Брюксел могат да работят заедно.

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев