АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ИДВА НОВ КОНФЛИКТ СЛЕД УВЕЛИЧЕНИЕТО НА ЗАПЛАТИТЕ НА ЧАСТ ОТ МЕДИЦИНСКИТЕ СЕСТРИ

Модел, при който печелят шепа хора
10.03.2020 / 14:03

Това е една похвална стъпка, но тя ще създаде нов конфликт след медицинските специалисти, каза пред БНР Димитрия Димитрова – една от петте медицински сестри, които миналата седмица за 24 часа се барикадираха в помещение на парламента.

Тя коментира в предаването „Преди всички“ на програма „Хоризонт“ договорката между правителството и синдикатите заплатата на 11 хиляди медицински специалисти в детските градини и училищата да достигне договорените 900 лева, като за целта бъдат осигурени 9 милиона лева.

„Ние се борим за увеличение на заплатите на абсолютно всички колеги, независимо дали работят в детски градини, училища или болници. Нашето искане е да има гарантирана стартова минимална заплата – праг от който да започва заплатата, а не да казват, че искаме еднаква заплата за всички“, каза Димитрова.

Според нея с договореното ще възникне конфликт между медицинските специалисти, работещи в детски градини и училища, и тези в болниците, които са на стартова заплата 640 лв.

По повод твърденията на здравния министър Кирил Ананиев, че няма ресурс стартовата заплата да бъде две минимални заплати, тя отправи въпрос дали е нормално, че у нас има 3-4 пъти повече болници отколкото в Европа (на глава от населението) и 3-4 пъти повече хоспитализации.

„Пари в здравеопазването има. И това е големият проблем – че ние се опитваме да разбием това статукво и модел, при който печелят шепа хора за сметка на всички останали и българските граждани“, каза тя.

Според нея с настъпването на коронавируса ще се види голата истина, че съсловието на медицинските сестри, много от които са пенсионерки, изчезва. „Не познавам пенсионер, който да може да ходи на работа и да не го прави“, каза тя, визирайки гилдията.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев