АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

СИНДИКАТИТЕ И ВЛАСТТА СЕ РАЗБРАХА ЗА НОЩНИЯ ТРУД И ЗАПЛАТИТЕ НА МЕДИЦИНСКИТЕ СПЕЦИАЛИСТИ

Бойко Борисов и Пламен Димитров
09.03.2020 / 18:55

Синдикатите и правителството се разбраха за увеличение на заплатите на медицинските специалисти, работещи в училищното и детското здравеопазване, както и за увеличение на заплащането на нощния труд. Това стана ясно на брифинг в Министерския съвет след разговорите на синдикатите с премиера Бойко Борисов, вицепремиерът Томислав Дончев, социалния министър Деница Сачева и финансовия министър Владислав Горанов. Разработен е механизъм, чрез който ще бъдат осигурени 9 млн. лева за здравните работници, чието възнаграждение не е достигнало 900 лв.

Става въпрос за около 11 хиляди души, работещи в детски ясли и градини, здравните кабинети и детските кухни, за да може да се осигури месечна заплата от 900 лева и за медицинския персонал в малките общини, уточни президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Това са повече от една трета от всички медицински специалисти в страната. Сега заплатите на тези хора са между 600 и 1007 лева, като само в община Бяла заплатата е 1260 лева, каза още той.

Ще бъде променена и наредбата, която определя на колко деца в едно училище и детска градина, се полага здравен специалист. Той даде пример, че сега в училище за здравен кабинет трябват 800 деца и допълни, че тази цифра вече не е актуална, тъй като има общини, където дори няма толкова деца.

„Очаквам в следващите няколко дена да финализираме община по община, ясла по ясла, кабинет по кабинет, какъв е допълващият стандарт, така че всички, без изключение, през март или най-късно април, да си получат договорените в колективния договор 900 лева основни заплати“, каза Пламен Димитров.

Социалният министър Деница Сачева пък съобщи, че е постигнато съгласие заплащането за нощния труд да бъде функция от размера на минималната работна заплата и по-конкретно – 0,15% от нея. За целта кабинетът ще внесе спешно предложение в Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Председателят на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов пък подчерта, че и с работодателите е постигнат консенсус за промяна на наредбата, касаеща минималното заплащане на нощен труд. Той припомни, че от 2007 г. досега то е 25 ст. на час.

По повод протестите на медсестрите пред Министерския съвет министър Сачева подчерта, че преговорите за условията на труд и заплащането се водят в легитимните формати и работни групи. По думите й с промените в заплащането на нощния труд се отговаря на част от исканията на протестиращите.

Сачева отново определи исканията на сестрите като деструктивни, тъй като те предлагат национализация на здравеопазването, което няма как да бъде изпълнено.

Източник: dariknews.bg

 

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев