АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЧЕТИРИМА БЪЛГАРИ СА ЗАРАЗЕНИ С КОРОНАВИРУС

Ген. Мутафчийски и проф. Тодор Кантарджиев / БГНЕС
08.03.2020 / 10:37

Тестовете, направени в Националната референтна лаборатория, са потвърдили резултатите. В първите минути на неделния ден от Оперативния щаб обявиха, че 75-годишна жена от Габрово и 27-годишен мъж от Плевен са заразени с COVID-19. Те са хоспитализирани от няколко дни с остри респираторни заболявания. Състоянието им вече е добро.

Пробите им за коронавирус са взети в двете местни болници. След като се оказали положителни, те били изпратени в София, където резултатите били потвърдени.

От Плевен са изпратени общо 24 проби на контактни с пациента лица, а от Габрово – 46 проби на хора, общували с тамошната болна. По една от въпросните проби от двата града също дали положителен резултат. Вторият заболял от Плевен е 61-годишен мъж от отделението, в което е бил настанен първия заразен пациент. В Габрово положителна проба за коронавирус дала жена от персонала на местната болница.

"Тече дезинфекция на самите отделения, няма основание за паника. Пациентите са открити вече в оздравяващия им период", каза ген. Мутафчийски.

В Габрово местният щаб обсъжда разкриване на легла в държавната болница по пулмология и в отделението по гхирургия, което ще бъде временно закрито. Най-вероятно в пулологична клиника в Плевен след дезинфекция ще приемат с коронавирус, както и в инфекциозната клиника. Оказало се, че в болницата в Габрово имат проблем с предпазните облекла за медицинския персонал, признаха от кризисния щаб, откъдето ще организират снабдяването с такива.

"Ние дадохме дума още при създаването на щаба, че независимо по кое време на денонощието се установи подобен случай, ние ще го обявим. Изпълнихме го", добави началникът на ВМА.

"Истинско предизвикателство е да се установи нулевият пациент. Всички лица, които са контактували с посочените пациенти ще бъдат издирени и надлежно карантирани", каза ген. Мутафчийски.

 

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев