АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ГЕРАЛД КНАУС, СЪВЕТНИК ПО МИГРАЦИЯТА НА ГЕРМАНСКОТО ПРАВИТЕЛСТВО: НЕОБХОДИМО Е НОВО СПОРАЗУМЕНИЕ НА ЕС С ТУРЦИЯ ЗА МИГРАНТИТЕ

 Гералд Кнаус
06.03.2020 / 23:32

До дни ЕС трябва да сключи ново споразумение за бежанците с Турция. За това настоява в специално интервю за „Хоризонт“ експертът по миграция Гералд Кнаус, автор на споразумението от 2016 година.

Според Гералд Кнаус, политически съветник по въпросите на миграцията на германското правителство, гласът на София в преговорите с Турция е „гласът на разума“ в дебата в ЕС.

„Според мен България може да играе важна роля, защото България е директно засегната. Много е важно да имаме добри и стабилни отношения със съседите си, стъпващи върху взаимния интерес. България има сухопътна и морска граница с Турция. Успешната интеграция на бежанците в Турция, финансирана от ЕС, е в интерес на всички държави, които се намират на пътя на мигрантите. България може както в рамките на ЕС, така и в отношенията с Турция да работи за такива отношения“, смята Кнаус.

Според него новата сделка между Брюксел и Анкара трябва да бъде разширена и Турция да се ангажира да приема на своя територия и бежанци, които преминават през сухопътна граница.

„Няма да е лесно да сключим такава сделка, но трябва да опитаме, защото е важно“, категоричен е Гералд Кнаус.

Споразумението за миграцията между Турция и Европейския съюз трябва да се преразгледа, защото не се изпълнява. Това е заявил турският президент Реджеп Тайип Ердоган на германския канцлер Ангела Меркел в телефонен разговор според информация, разпространена от турското президентство.

 

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев