АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПУТИН И ЕРДОГАН ДОГОВОРИХА ПРЕКРАТЯВАНЕ НА ОГЪНЯ В ИДЛИБ

Президентът на РФ Владимир Путин и Ердоган
05.03.2020 / 21:41

Руският президент Владимир Путин заяви след днешната си среща с турския президент Реджеп Тайип Ердоган в Москва, че двете страни са намерили приемливо решение в Идлиб. След шестчасови преговори между двете делегации днес в Кремъл, двете страни са договорили споразумение за прекратяване на огъня. То влиза в сила в полунощ и трябва да сложи край на страданията на цивилни хора в Сирия, съобщава ТАСС. "Ние ще въведем примирие възможно най-скоро, след което ще постигнем съгласие за по-нататъшни стъпки", заяви Реджеп Ердоган. "Тази вечер, от 00:01 ч. (московско време), тоест в полунощ на 5 срещу 6 март, ще бъде въведено прекратяване на огъня", добави той. Според Ердоган "духът на сътрудничество между Турция и Русия е направил безпрецедентен принос към международните усилия за разрешаване на конфликта в Сирия". В същото време Ердоган каза, че Турция си запазва правото да реагира на действията на сирийските войски.

"Турция си запазва правото да реагира на всякакви атаки от страна на режима [на сирийския президент Башар ал Асад] самостоятелно", заяви турският президент. Той също така обеща Анкара "да помогне на сирийските бежанци по въпроса за завръщането им в родината".

"Надявам се, че тези споразумения ще послужат като добра основа за прекратяване на военните действия в зоната на деескалация на Идлиб, ще сложат край на страданията на цивилното население и нарастващата хуманитарна криза и ще създадат условия за продължаване на мирния процес в Сирийската арабска република между всички конфликтни страни", заяви руският президент.

"Изхождаме от необходимостта да спазваме принципите на суверенитет и териториална цялост на Сирия. Освен това сме убедени, че не трябва да допускаме отслабване на борбата срещу международния тероризъм", добави Путин.

"Тесният личен контакт ни позволява бързо да разрешаваме различни въпроси на двустранното сътрудничество и да разработваме общи подходи за решаване на ключови международни проблеми", каза Путин.

В заключение Владимир Путин благодари на Ердоган за посещението. Той нарече днешните разговори за Сирия трудни, но отбеляза, че завършват положително. "Искам да благодаря на г-н президента за факта, че той сметна за възможно да дойде днес в Москва, за да потвърди нивото на нашите отношения. Искам да благодаря на всички турски колеги за упоритата, трудна, но конструктивна работа, която завърши, по мое мнение, с положителен резултат", каза още руският президент.

В началото на днешната си среща с Ердоган Владимир Путин заяви, че се надява настоящата ситуация в Идлиб да не разруши руско-турските отношения. Реджеп Ердоган пристигна в Москва на фона на рязко влошената ситуация в зоната на деескалация в сирийската провинция Идлиб.

Путин изрази съболезнования на Ердоган за смъртта на турските военни в Сирия и заяви, че сирийската армия не е знаела за тяхното местоположение. Руският президент отбеляза, че „смъртта винаги е голяма трагедия“. "За съжаление, както вече ви казах в телефонен разговор, никой, включително сирийските военни, не знаеше за тяхното местоположение", каза Владимир Путин. По думите му, „по същото време пострадаха и сирийски военнослужещи, сирийската армия понесе сериозни загуби“.

По-рано Кремъл отбеляза, че позицията на Русия в предстоящите преговори "ще бъде абсолютно последователна и непроменена", както вече беше заявено на различни нива от Путин и външния министър Сергей Лавров и от междуведомствена руска делегация, която работеше с турски колеги. Москва отстоява териториалната цялост на Сирия и подкрепя Дамаск в борбата срещу тероризма, като същевременно е ангажирана със споразуменията от Сочи и отдава "голямо значение на сътрудничеството с турските партньори".

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отбеляза по-рано, че именно Анкара все още не е изпълнила условията на Сочинските споразумения от септември 2018 г., в които се посочва, че Турция трябва да осигури разграничаването [на терористи и въоръжена опозиция в Идлиб], разоръжаването, изтеглянето на тежкото оръжие и т.н.

Меморандумът, според който провинция Идлиб влиза в една от четирите зони за деескалация в Сирия, бе подписан от Русия, Турция и Иран през май 2017 г., припомня ТАСС. През септември 2018 г. в Сочи президентите на Русия и Турция се съгласиха да създадат демилитаризирана зона в тази провинция с дълбочина 15-20 км по контактната линия между сирийските правителствени сили и въоръжената опозиция. Въпреки постигнатите споразумения, радикалите не бяха изтеглени от Идлиб и продължиха да обстрелват правителствените позиции. Впоследствие ситуацията в този регион се изостри няколко пъти, включително в началото на 2020 г.

Рязкото влошаване на ситуацията в Идлиб настъпи на 27 февруари, когато, по данни на руското Министерство на отбраната, бунтовниците са се опитали да предприемат мащабно настъпление. Сирийските военни нанесоха удар по тях, при които, както твърди Анкара, са убити 36 турски войски. В същия ден Анкара започна нова операция в Сирия, наречена „Пролетен щит“, при която нанася удари по цели и жива сила на сирийската армия, посочва още ТАСС.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев