АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

МЕЖДУНАРОДНИЯТ НАКАЗАТЕЛЕН СЪД РАЗРЕШИ РАЗСЛЕДВАНЕТО НА ВОЕННИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ В АФГАНИСТАН

Международният наказателен съд (МНС)
05.03.2020 / 17:30

Международният наказателен съд (МНС) разреши да започне разследване за извършени военни престъпления и престъпления срещу човечеството в Афганистан. Ще се разследват и предполагаеми издевателства, извършени от американски военнослужещи в тази страна, предаде Франс прес.

"Прокурорката на МНС получава разрешение да започне разследване за предполагаеми престъпления, извършени на територията на Афганистан, считано от 1 май 2003 г.", заяви съдия Пьотър Хофмански.

Решението е било взето от апелативен състав. Съдията анулира предходно решение, взето на по-ниска съдебна инстанция в МНС.

През април миналата година базираният в Хага трибунал отказа да разреши започването на разследване на тези престъпления в Афганистан с аргумент, че това няма да "е в интерес на правосъдието". Това решение беше взето седмица след като Съединените щати анулираха визата на прокурорката на МНС Фату Бенсуда, отбелязва Франс прес.

САЩ приветстваха тогава решението, взето на първа инстанция. Администрацията на президента Доналд Тръмп е категорично против всякакво разследване на МНС в Афганистан.

Съдът бе създаден през 2002 г., за да разследва най-тежките престъпления по света.

САЩ, които не членуват в МНС, обявиха през март миналата година безпрецедентни санкции срещу международната съдебна институция, включващи визови ограничения за всеки, който според тях ще е пряко отговорен за евентуално разследване срещу американските военни в Афганистан, припомня Франс прес.

Решението, взето на първа инстанция месец по-късно, бе разкритикувано от правозащитни организации, а прокурорката Фату Бенсуда го обжалва през септември. Според правозащитници решението е било тежък удар за хилядите жертви на афганистанския конфликт.

Близо 3500 цивилни са били убити, а 7000 - ранени, във войната в Афганистан само миналата година, сочат данни на ООН.

Фату Бенсуда иска да проучи предполагаемите престъпления, извършени от 2003 г. насам в Афганистан не само от талибаните и от афганистанските сили за сигурност, но и от войници от международната коалиция и по-конкретно от американски военнослужещи. Освен това има твърдения, че ЦРУ също е прибягвало да мъчения в тази страна.

Канцеларията на прокурорката на МНС и представители на жертвите на афганистанския конфликт пледираха отново през декември за започване на разследване в Афганистан. Така се стигна до днешното съдебно решение на апелативна инстанция, анулиращо това от април миналата година.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев