АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

НСИ ПОТВЪРДИ ТВЪРДЕНИЯТА НА БСП ЗА РЪСТА НА БВП: НЕ Е 3,5%, А 3,1%

Председателят на статистическия институт Сергей Цветарски
05.03.2020 / 15:12

Националният статистически институт (НСИ) не е отчел внос на горива за 3-4 млрд. лв. през 2019 г., но въпреки това обявеният икономически растеж на страната няма да претърпи съществена корекция. Това стана ясно от обясненията на ръководството на института, начело с председателя Сергей Цветарски, който даде извънредна пресконференция за обявяването на ревизираната оценка на брутния вътрешен продукт (БВП). Ръстът на брутния вътрешен продукт за четвъртото тримесечие на 2019 г. е 3,1%. с което на практика се потвърждават думите на депутата от БСП проф. Румен Гечев, изречени от парламентарната трибуна. Това не е национална статистика, а национална лотария, каза тогава социалистът През четвъртото тримесечие на 2019 г. спрямо предходното ръстът е бил 0,8%, твърдят от НСИ. За цялата минала година се отчита ръст от 3,4%. Ръстът на БВП на годишна база, който бе съобщен от статистиката преди две седмици, бе 3,5%. Това бяха обаче експресни данни, които сега са преизчислени.

НСИ потвърди твърденията на БСП за ръста на БВП: не е 3,5%, а 3,1%

Малко след като НСИ съобщи преди две седмици данните за БВП, депутатът от БСП Румен Гечев обвини управляващите в манипулация, тъй като според него данните за вноса не били изчислени правилно.

Страната надписва растежа на БВП през манипулиране на данните за вноса, обясни тогава Гечев. НСИ и Агенция "Митници" не са отчели 3 млрд. евро от внос на нефтени продукти от Русия и така статистически се "помпа" износът, обясни социалистът. Оттам идва по-високото покачване на БВП. От НСИ и Митниците отговориха, че манипулации няма, а обикновено разминаване в подаването на декларациите на вносителите на някои борсови продукти, сред които е нефтът.

БВП за 2019 г., получен като сума от тримесечни данни, нараства в реално изражение с 3,4 процента спрямо 2018 г., посочи директорът на дирекция "Макроикономическа статистика" Елка Атанасова.

Индустриалният сектор увеличава относителния си дял в добавената стойност на икономиката с 1,6 процентни пункта до 23,5 на сто. Относителният дял на добавената стойност, реализирана от дейностите в сферата на услугите, намалява до 73,7 на сто при 75,3 процента през съответния период на предходната година, добави Атанасова.

За крайното потребление през четвъртото тримесечие на 2019 г. се изразходват 79,9 на сто от произведения БВП. Инвестициите формират 20,8 процента от произведения БВП. Външнотърговското салдо от стоки и услуги е положително, показват още данните на НСИ.

През четвъртото тримесечие на 2019 г. БВП нараства с 0,8 процента спрямо третото тримесечие на 2019 година. Брутната добавена стойност в икономиката се увеличава с 0,7 на сто. По предварителни данни за четвъртото тримесечие на 2019 г. крайното потребление бележи ръст от 1,1 процента спрямо предходното тримесечие, а бруто образуването в основен капитал нараства с 1,3 процента. Износът на стоки и услуги намалява с 0,5 процента, а вносът на стоки и услуги - с 3,1 процента, сочи статистиката на НСИ.

Източници: dn.es.dir.bg "Епицентър"

 

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев