АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ОКОНЧАТЕЛНО: СПИРАНЕТО НА "ХОРИЗОНТ" Е В РЕЗУЛТАТ НА ИЗРИЧНО РЕШЕНИЕ, ВЗЕТО ВЪТРЕ В РАДИОТО

БНР
05.03.2020 / 15:05

Народното събрание прие окончателния доклад на временната комисия за проучване на фактите и обстоятелствата около безпрецедентното спиране на сигнала на програма "Хоризонт" за близо 5 часа на 13 септември, както и за твърденията за политически натиск върху ръководството и журналисти от Националното радио.

От БСП, които настояха за създаването на временната комисия, категорично отказаха да подкрепят констатациите в доклада и настояха главния прокурор Иван Гешев да бъде изслушан в пленарната зала с допълнителни данни по случая.

Докладът, който се състои от 52 страници, завършва с изводите, че генералният директор е лицето, което носи цялостна отговорност по обезпечаването на нормалната дейност на радиото и че сигналът на програма "Хоризонт" е спрян, като за това не е било налице техническа причина, а е в резултат на изрично решение, взето вътре в радиото.

Заключава се, че има индикации за осъществен натиск от страна на бившия генерален директор Светослав Костов над журналиста Силвия Великова , но те не могат да бъдат доказани.

Депутатът от БСП Антон Кутев настоя за изслушване на главния прокурор Иван Гешев и за оповестяване на разпечатките от телефонните разговори на Светослав Костов и записите от камерите , с което да се установи откъде идва политическият натиск:

"Защото аз лично смятам, че не Гешев е звънял на генералния директор на радиото. Не, друг е звънял. Коя от двете версии е права - дали на лъжещия Костов или обратната - тя стои в разпечатките, как да нямат ново. За четири месеца Сотир Цацаров през октомври казва, че те имат вече разрешение от съда да получат разпечатките“.

Според Тома Биков от ГЕРБ, който председателстваше временната комисия, разпечатките не могат да са ключът към разгадаване на казуса.

"Това не са СРС-та. Това не са разговори, които ние можем да видим какво се е говорило в тях. Защото нищо няма да покажат, а ще създадат само спекулации".

Тома Биков призова: „Да не си позволяваме да паразитираме върху тази тема, защото всяка наша дума и действие се отразява и на хората, които работят в БНР".

БСП заяви, че по надлежния ред ще поиска изслушването на главния прокурор Иван Гешев в пленарната зала, за да информира парламента и обществеността за развитието по казуса.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев