АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЕС КРИТИКУВА ТУРЦИЯ, ЧЕ ИЗПОЛЗВА МИГРАНТИТЕ ЗА ПОЛИТИЧЕСКИ ЦЕЛИ

Европейски съюз
05.03.2020 / 11:10

Министрите на вътрешните работи на ЕС отхвърлиха снощи използването на мигрантския натиск от страна на Турция за политически цели.

„Съветът определя ситуацията по външните граници на ЕС като неприемлива и изразява очакването си Турция да спазва изцяло споразумението за бежанците спрямо всяка страна-членка“, се казва в изявлението, публикувано след извънредното заседание в Брюксел.

В него се отбелязва, че както ЕС, така и Турция ще бъдат облагодетелствани, ако сътрудничеството и спазването му продължат.

„Незаконното пресичане на границата няма да се толерира. ЕС и страните-членки ще предприемат всички необходими мерки в тази насока според европейското и международното право“, казват министрите.

Съветът приветства допълнителната финансова подкрепа на Еврокомисията за Гърция от 700 млн. евро, както и нейните усилия за координиране на бърза доставка на оборудване чрез механизма за гражданска защита.

Министрите препотвърдиха солидарността си с България, Кипър и други страни-членки, които биха могли да се окажат засегнати от кризата с бежанците и заявиха, че ще се срещнат отново на 13 март, за да дадат допълнителен отговор на нуждите на Гърция.

Миграционната ситуация в Турция ще е акцент в насрочената в Загреб неформална среща на външните министри от ЕС (Гимних) и извънреден Съвет „Външни работи“, в която ще участва и българският първи дипломат Екатерина Захариева.

Срещата във формат „Гимних“ днес е под председателството на Върховния представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел и по традиция се провежда в страната – ротационен председател на Съвета на ЕС - Хърватия.

Утре - на 6 март в Загреб ще се състои извънреден Съвет „Външни работи“, свикан по искане на Гърция. Външните министри от ЕС ще обсъдят развитието на ситуацията в Сирия и миграционния натиск към границите на Евросъюза.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев